ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφιακές πληρωμές, τουρισμός και αγορές για να γεμίσει ο «κουμπαράς»

14:23 - 27 Απρ 2022 | Οικονομία
Ψηφιακές πληρωμές, τουρισμός και αγορές για να γεμίσει ο «κουμπαράς»
Τη στήριξη του δημόσιου ταμείου που θα κληθεί και τους επόμενους μήνες να καλύψει τις επιδοτήσεις των ενεργειακών λογαριασμών αλλά και των δράσεων κατά της ακρίβειας σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχουν στόχο μια σειρά από κινήσεις της κυβέρνησης.

Μάχη για έσοδα

Η πρώτη έχει να κάνει με την ενίσχυση των διαδικασιών κι ελέγχων ώστε να τονωθεί η κουλτούρα ψηφιακών πληρωμών. Ήδη, τρέχει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για φέτος ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για έσοδα περίπου στα 49 δισεκ. ευρώ αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή με αιχμή τον ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι στα 5,3 δισ. ευρώ εκτιμά η Κομισιόν τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ σε ετήσια βάση στην Ελλάδα. Το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από τα έσοδα που αποφέρει κάθε χρόνο ο ΕΝΦΙΑ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής χάνεται το 25,8% των εσόδων από τον ΦΠΑ, που δυνητικά θα μπορούσαν να εισπραχθούν. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., όπου υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ αγγίζει τα 134 δισ., με την Ε.Ε. να ζητάει από τα κράτη-μέλη αποτελεσματικότερους ελέγχους, αναβάθμιση των συστημάτων και ανταλλαγή πληροφοριών.

Σύμφωνα πάντως με όσα ανέφερε πριν λίγες μέρες κορυφαίος παράγων του οικονομικού επιτελείου η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι ικανοποιητική κάτι που φαίνεται στα έσοδα. “Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο ήταν σημαντικά καλύτερες του Φεβρουαρίου και του Ιανουαρίου, δηλαδή, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν 30% πάνω, ενώ σε σχέση με τον με Φεβρουάριο του 2020 ήταν στο συν 20%. Το, δε, Μάρτιο ήταν παραπάνω κατά 39% σε σχέση με το 2021 και 48% σε σχέση με το 2020. Βέβαια έχουμε αλλαγές στις εσωτερικές δομές των συναλλαγών. Εχουμε μετατόπιση από τρόφιμα προς καύσιμα αλλά και μια μετατόπιση και προς το ηλεκτρικό, αναπόφευκτη από τη συγκυρία” ανέφερε και προσέθεσε ότι: “Υπάρχει μια πορεία της εστίασης που είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή. Η εστίαση και σε σχέση με το Μάρτιο του 2020 είναι καλύτερη. Υπάρχει και μια βελτίωση τα αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία. Ξαφνικά ανακάμπτουν σημαντικά.

Επίσης βλέπει κανείς και μια επάνοδο της άλλης αγοράς, ρούχα, παιχνίδια, και υποχωρούν οι υπολογιστές. Ξεκινάει μια επιστροφή στο προ κρίσεως δομή της αγοράς” ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος σημειώνοντας ότι η τάση παραμένει και τον Απρίλιο.

Ο τουρισμός

Ώθηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα έσοδα αναμένεται να δώσει και ο τουρισμός, όπου η ανάκτηση του 80% της κίνησης και των εσόδων του 2019 παραμένει ως το βασικό σενάριο για το οικονομικό επιτελείο, που “ποντάρει” πολλά σε σχέση με τα έσοδα στην τουριστική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι αυξημένα κατά €1,28 δισ. ευρώ τα έσοδα το τρίμηνο λόγω κυρίως των έμμεσων φόρων. Στα 12,090 δισ. ευρώ, έφτασαν τον τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου τα φορολογικά έσοδα, αυξημένα κατά 1,283 δισ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η υπερεκτέλεση στους φόρους οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθησαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, καθώς στη σημαντικά καλύτερη απόδοση κυρίως των έμμεσων φόρων.

Δανεισμός

Παράλληλα, με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου του Απριλίου 2020 που προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ,  η Ελλάδα επιχειρεί νέα έξοδο στις αγορές ώστε να στηρίξει τα διαθέσιμά της με ένα ποσό 1,5 δισεκ. Στόχος βέβαια είναι παράλληλα να επιβεβαιώσει την τακτική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές και να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την S&P εν μέσω μιας συνολικής αναστάτωσης λόγω των εξελίξεων στο γεωενεργεικό επίπεδο.

Πίεση στα επιτόκια

Πάντως η επιλογή επανέκδοσης (reopening) ενός υφιστάμενου τίτλου, αντί της έκδοσης νέου ομολόγου είναι, με βάση στελέχη της αγοράς, μια πιο ασφαλής επιλογή, καθώς υπάρχει μια αύξηση των αποδόσεων. Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,08%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες από τα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα του 1,8% (ιστορικό χαμηλό 0,528%, 13/8/2021), ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σταθερά στις 200 μονάδες βάσης.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 27 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.