ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρεμβάσεις 3,2 δισ. ευρώ για το ρεύμα- Αναλυτικά οι επιδοτήσεις

08:49 - 06 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Παρεμβάσεις 3,2 δισ. ευρώ για το ρεύμα- Αναλυτικά οι επιδοτήσεις
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (6/5) η εξειδίκευση των μέτρων για το ρεύμα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι παρεμβάσεις για το β΄ εξάμηνο ανέρχονται στα 3,2 δισ. ευρώ το 2022 για τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας στο ρεύμα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

«Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και ανταποκρινόμαστε με ρεαλιστικό σχέδιο», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και πρόσθετε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δημοσιονομική ευελιξία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δραστικές παρεμβάσεις.  Όπως τόνισε θα διατεθεί προϋπολογισμός 900 εκατ. ευρώ για τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας στο ρεύμα και το κόστος θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος, ύψους 90%, που θα επιβληθεί στα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

«Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μίας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, κρίσης που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων και φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και παρέθεσε αναλυτικά τις «γραμμές άμυνας» και στήριξης που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

«Αυτά τα αναχώματα είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες δυσκολίες των πολιτών» πρόσθεσε τονίζοντας πως η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσφέρει λύσεις.

1ον, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών

Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος ποσοστού 90% επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περιοδο σύμφωνα με το τελικό πορισμα της ΡΑΕ.

2ον τον μήνα Ιούνιο θα επιστραφεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022 Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN.

Η ενίσχυση αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτεται δηλαδή το 95% των νοικοκυριών. Το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή, θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. 

Το κόστος της νέας παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

3ον συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο, όπως έγινε και τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ.

4ον από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένας έτος ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύμα ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Ταυτόχρονα θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές, χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους περασμένους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση

Στόχος, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι να παραμένουν οι τιμές σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτου της τιμής φυσικού αερίου.

«Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών τιμών στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό. Και η διακοπής της ροής από την Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουκγαρία τις προηγούμενες ημέρες έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό για την ασφάλεια ανεφοδιασμού», είπα από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπογραμμίζοντας πως η στήριξη θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η κρίση. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε δύο άξονες: 

  • μέτρα στήριξης απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας
  • σχέδιο αντιμετώπισης των πιο δυσμενών σεναρίων διαταρχής των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα

Όπως είπε, πέρα από τις επιδοτήσεις, για να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών η κυβέρνηση υιοθετεί ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας που αποσυνδέει τη λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, αφού πια τα έσοδα ηλεκτροπαραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις Μαΐου- Ιουνίου, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις  κατοικίες, κύριες και μην κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα,

  • στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η κυβέρνηση απορροφά το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.   
  • για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 
  • για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες η επιδότηση διαμορφώνεται σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:44 - 06 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.