ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch για Ελλάδα: Το ενεργειακό σοκ επιβραδύνει τη μείωση ελλείμματος

18:57 - 10 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Fitch για Ελλάδα: Το ενεργειακό σοκ επιβραδύνει τη μείωση ελλείμματος
Σημαντικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας έχει το σοκ στην ενέργεια, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως οι χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και οι κρατικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης συνεπάγονται μια πιο μέτρια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για φέτος από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Παρ'όλα αυτά, ο οίκος εξακολουθεί να αναμένει μείωση του δημόσιου χρέους τα επόμενα δύο χρόνια.

Ειδικότερα, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της Fitch και ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η ανάκαμψη που ακολούθησε την πανδημία θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά, λαμβάνοντας στήριξη από την περαιτέρω ανάκαμψη του τουρισμού και την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ωστόσο, η Fitch μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,5% από 4,1% προηγουμένως, ενώ υποβάθμισε και την πρόβλεψη για το 2023 στο 3,2% λόγω των υψηλότερων τιμών, της χαμηλότερης εμπιστοσύνης και της πιο αδύναμης ανάπτυξης σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Τα οικονομικά στοιχεία από έρευνες αποτυπώνουν μια απότομη πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί απότομα, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, αλλά και των βασικών επιπτώσεων από τον αποπληθωρισμό την άνοιξη του 2021. Όπως σημειώνει η Fitch, η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας και το 11% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι η ελληνική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,8% εάν η προσφορά φυσικού αερίου μειωνόταν κατά 10%, οδηγώντας σε εφαρμογή δελτίου κατανάλωσης. Στο πρόσφατο δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο περιλαμβάνει παρατεταμένες διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού και της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση του ΑΕΠ το 2022 θα ήταν 2% κάτω από το βασικό της σενάριο πριν τον πόλεμο, και 1% κάτω από το νέο βασικό σενάριο (3,8%), ενώ ο πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο στο 7%.

Οι προβλέψεις

Η Fitch επισημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά βελτιώθηκαν το 2021 περισσότερο από ότι αναμενόταν. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης υποχώρησε στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,2% το 2020, κάτω από την πρόβλεψη 9,6% του οίκου αξιολόγησης. Ωστόσο, η Fitch υποστηρίζει ότι αναμένει μικρότερη μείωση του ελλείμματος το 2022-2023 από ότι προέβλεπε προηγουμένως, λόγω του λιγότερου ευνοϊκού δημοσιονομικού υποβάθρου και των κυβερνητικών μέτρων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των υψηλών τιμών στην ενέργεια - η ελληνική κυβέρνηση δαπάνησε επιπλέον 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού τον περασμένο μήνα. 

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει πλέον ότι το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο 4,8% φέτος και στο 3,1% το 2023. Η πρόβλεψη για το 2023 λαμβάνει ως υπόθεση θα παραμείνουν κάποια μέτρα στήριξης για την ενέργεια και μετά τη φετινή χρονιά. Αυτό ευθυγραμμίζεται όπως σημειώνει η Fitch με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 6 Μαϊου, κάποια από τα οποία θα έχουν διάρκεια 12 μηνών από τον Ιούλιο και έπειτα.

Δημόσιο χρέος

Ως προς την πορεία του δημόσιου χρέους, η Fitch σημειώνει πως ο δείκτης μειώθηκε στο 193,3% στο τέλος του 2021, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμησή της για 195%. Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί σε περίπου 182% έως το 2023, παρά τη βραδύτερη μείωση του ελλείμματος, λόγω της ακόμα ισχυρής δυναμικής της ονομαστικής ανάπτυξης, ενώ υπολογίζει πως τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειωθούν κατά περίπου 1,8% του ΑΕΠ φέτος.

Το δημόσιο χρέος θα παραμείνει αυξημένο για αρκετό διάστημα, αλλά η Fitch υπογραμμίζει ότι υπάρχουν παράγοντες που θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα του. Το «μαξιλάρι ρευστότητας» θα παραμείνει αρκετά μεγάλο, κοντά στο 15% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Αποδόσεις ομολόγων

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ενισχυθεί σημαντικά, αλλά το μικρό ποσοστό του χρέους που είναι διαπραγματεύσιμο στις αγορές (περίπου το 24% του συνολικού χρέους) και η μέση ωρίμανση των 20,5 ετών μετριάζουν τον αντίκτυπο στο κόστος εξυπηρετήσης του χρέους.

Αν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν περαιτέρω στο 4% από 3,6% σήμερα, η Fitch υπολογίζει ότι ο λόγος τόκων-εσόδων το 2023 θα είναι 5,9% έναντι 9% κατά μέσο όρο για τις χώρες που αξιολογούνται με «ΒΒ». Το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα απόσβεσης είναι διαχειρίσιμο, βοηθούμενο επίσης από την αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, καταλήγει ο οίκος.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:00 - 10 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.