ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα- Ποιοι επιλέγονται πρώτοι Κύριο

12:23 - 15 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα- Ποιοι επιλέγονται πρώτοι
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, από το οποίο θα ωφεληθούν 300.000 νοικοκυριά με voucher βάσει εισοδήματος, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

«Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε 35 έως 50% επιδότηση. Ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (15/5) στο OPEN.

Βασικό στοιχείο του προγράμματος, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, είναι ότι πρέπει να αντικατασταθεί η παλιά συσκευή, η οποία παραδίδεται εν λειτουργία. Επίσης, όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος. Πρόσθεσε επίσης πως αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «θα βρούμε τρόπο να το παρατείνουμε».

«Το αυξημένο κόστος θα επιδοτείται μέχρι 60%», είπε ακόμη ο κ. Σκρέκας, ενώ σε σχέση με την πλατφόρμα για το ρεύμα τόνισε πως «δεν έχει σημασία αν υπάρχει οφειλή. Όλοι οι δικαιούχοι θα πάρουν τα λεφτά». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η επιστροφή χρημάτων αφορά μόνο την κύρια κατοικία και ότι οι πολίτες μπορούν να αλλάζουν τον αριθμό παροχής εφόσον χρειάζεται.

Σε άλλο σημείο ο υπουργός τόνισε πως «στόχος μας το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι θα γλιτώσουμε 1 δισ. από εισαγωγή αερίου».

Υπενθυμίζεται ότι επιλέξιμες για το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών είναι οι εξής συσκευές, με επιδότηση 150-600 ευρώ:

– κλιματιστικά

– ψυγεία

– καταψύκτες

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

– πλυντήρια ρούχων

– πλυντήρια πιάτων

– ηλεκτρικές κουζίνες

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε γιατί αποκλείστηκαν από την επιδότηση αυτές οι συσκευές. Ο υπουργός επικαλέστηκε μελέτη που χαρτογραφεί τις οικιακές συσκευές υποδεικνύοντας ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες σαν ισχύ και επιπλέον χρησιμοποιούνται και τις περισσότερες ώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.