ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Παράταση της ρήτρας διαφυγής, με την Ελλάδα σε... εποπτεία

18:05 - 19 Μαϊ 2022 | Οικονομία
ΕΕ: Παράταση της ρήτρας διαφυγής, με την Ελλάδα σε... εποπτεία
Παράταση της ρήτρας “διαφυγής” για ένα χρόνο αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τον ιστότοπο Politico, θα προτείνει την επόμενη Δευτέρα να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο η αναστολή της ισχύος των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

Όπως μεταδίδει το Politico τρεις αξιωματούχοι της E.E. την Πέμπτη μετέφεραν στον ιστότοπο τη θέση αυτή που παραπέμπει σε άρση για άλλον ένα χρόνο του ορίου για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και  δημόσιο χρέος στο 60%. Να σημειωθεί ότι τα όρια αυτά ανεστάλησαν κατά το ξεκίνημα της πανδημίας, ώστε να δοθεί στις κυβερνήσεις δημοσιονομικός χώρος για να τονώσουν τις οικονομίες των κρατών-μελών. 

Όπως σημειώνεται σχετικά, οι διαφωνίες ανάμεσα στον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είναι υπέρ της παράτασης της ρήτρας διαφυγής και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθυστέρησαν την απόφαση της Κομισιόν. 

Οι επίτροποι συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα και έλαβαν τελικά την απόφαση να παρατείνουν για ένα χρόνο τη ρήτρα διαφυγής αλλά παράλληλα συμφώνησαν να κρατήσουν υπό πιο αυστηρή εποπτεία τις υπερχρεωμένες χώρες, αναφέρουν πηγές του Politico. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα βρίσκονται σε καθεστώς... παρακολούθησης, ώστε να κρατήσουν τον ρυθμό αύξησης των τρεχουσών δαπανών τους κάτω από τον ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ τους.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν την προτεινόμενη παράταση την ερχόμενη Τρίτη στο επικείμενο Eurogroup. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξει άμεσα οριστική συμφωνία-πλαίσιο, αλλά θα γίνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:15 - 19 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.