ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεύμα: Τα «σημεία- κλειδιά» για τα αναδρομικά έως 600 ευρώ

07:11 - 26 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Ρεύμα: Τα «σημεία- κλειδιά» για τα αναδρομικά έως 600 ευρώ
Οι τελικές λεπτομέρειες για την επιδότηση έως 600 ευρώ στο ρεύμα για καταναλώσεις παρελθόντων μηνών αναμένεται να αποτυπωθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί από τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ήδη, βέβαια, σήμερα ψηφίζεται οι σχετική τροπολογία στη Βουλή, που καθορίζει και πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι τα σχετικά ποσά.

Κεντρικό θέμα που απασχολεί πολλούς είναι το τι θα συμβεί με “ρολόγια” σε άλλο όνομα ή με “ρολόγια” κοινα.

Έτσι, για τα νοικοκυριά που δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες, οικογενειακά σπίτια κτλ),  η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει δήλωση από δυο ΑΦΜ αλλά ο λογαριασμός εκδίδεται σε άλλο όνομα, τότε η επιδότηση μοιράζεται στα δυο αναγραφόμενα ΑΦΜ.

Άλλο όνομα

Μένει να φανεί βέβαια πώς θα κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις σε λογαριασμούς που εκδίδονται σε ονόματα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον. Στις επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί κατά τους προηγούμενους μήνες λαμβανόταν υπόψη εάν το σπίτι είχε δηλωθεί στο Ε1 ώς κύρια κατοικία. Με τη χρήση τώρα της πλατφόρμας ο κάθε δικαιούχος θα δηλώνει τα στοιχεία που τον αφορούν και αναμένεται έτσι να μπορεί να διεκδικεί τις ενισχύσεις. Μένει όμως με την σχετική Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί να αποσαφηνιστεί οριστικά. Με βάση πληροφορίες εάν υπάρχει και άλλος που δηλώνει το ίδιο ρολόι τότε το ΑΦΜ που “συνοδεύει” τη σύνδεση θα λαμβάνει την επιδότηση.

Το πλαφόν εισοδήματος

“Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται  σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την  αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για  το φορολογικό 2021, λαμβάνεται υπόψη το  καθαρό οικογενειακό εισόδημα  μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2021. Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως  την 1η Μαΐου 2022” σημειώνεται στην σχετική τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για ενισχύσεις και για εισοδήματα έως και 70-75.000 ευρώ μικτά.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ δικαιούται την αποζημίωση των 18 – 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022 καθώς μετά την αφαίρεση του φόρου ύψους 16.100 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημα των 55.000 ευρώ, το καθαρό εισόδημά του μειώνεται στα 38.900 ευρώ, δηλαδή βρίσκεται κάτω από το πλαφόν των 45.000 ευρώ και συνεπώς δικαιούται την επιδότηση που κυμαίνεται από 18-600 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις

Με βάση τη ρύθμιση, τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως  την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία Φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι  τη στιγμή της  αίτησης για  τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου. Απαραίτητη προϋπόθεση για λήψη οικονομικής ενίσχυσης είναι  ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως  την 1 Μαΐου 2022, εφόσον  υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση φόρου εισοδήματος για φορολογικό 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν  την υποβολή αίτησης για  λήψη οικονομικής ενίσχυσης.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας

Όπως ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης  “στις 14 με 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαΐου 2022. 

Υπολογισμός

Το ποσό επιστροφής θα υπολογίζεται ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = 60% Χ ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης Χ («Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός» μείον «Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής» μείον «Ποσό έκπτωσης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, το οποίο χορηγήθηκε από τον πάροχο»). Αν κάποιος θέλει να υπολογίσει το ακριβές ποσό, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα: 1ον) Εντοπίζουμε, μέσα στο έντυπο του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής 2ον) Αφαιρούμε από το ποσό της ρήτρας το ποσό της κρατικής επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής που εμφανίζεται συνήθως ως «ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΕΜ» ή ως «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» 3ον) Αφαιρούμε τυχόν ποσό έκπτωσης του παρόχου επί της ρήτρας αναπροσαρμογής 4ον) Πολλαπλασιάζουμε το ποσό που βρήκαμε από τις παραπάνω πράξεις με το 60% και στη συνέχεια με τον τυχόν ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης. 5ον) Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε μήνα της περιόδου Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022, ώστε να βγει το τελικό ποσό επιστροφής. Αν το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ, τότε αυτόματα περιορίζεται στα 600 ευρώ

Φοιτητές

Επίσης, η επιδότηση αφορά και τις οικογένειες με φοιτητές εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Βέβαια θα πρέπει με προσεκτικό τρόπο να γίνει από τους δικαιούχους η συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1 αλλά και η υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει στις 14-15 Ιουνίου.

Ειδικότερα:

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη για να λάβουν την επιδότηση έως 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει:

– Να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

– Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.

– Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία

Ακατάσχετο

Η ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί, εντός της χρονικής περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου για ποσό άνω 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι πληρωμές

Σύμφωνα με το προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου τα ποσά της επιδότησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Ιουλίου

Τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης είναι τα ακόλουθα:

1. Εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πληκτρολογώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

2.  Στην αίτηση βεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας

3.  Διορθώνουν τα στοιχεία για την κατοικία τους σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται ως κύρια στη φορολογική δήλωση ( π,χ περιπτώσεις φορολογούμενων που άλλαξαν κύρια κατοικία)

4. Αναγράφουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

5. Συναινούν στην ορθότητα των στοιχείων

Σημειώνεται ότι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία χρέωσης κατανάλωσης ρεύματος καθώς αυτά θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.