ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληθωρισμός: Ανεβαίνει ο «πυρετός» για τις επιπτώσεις-Σε «λιτότητα» οι καταναλωτές

08:34 - 27 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Πληθωρισμός: Ανεβαίνει ο «πυρετός» για τις επιπτώσεις-Σε «λιτότητα» οι καταναλωτές
Σε πρόβλημα με πολλαπλές σοβαρές επιπτώσεις εξελίσσεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης.

Χαρακτηριστική, ήταν η αναφορά, χθες, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον Ρ/Σ Real Fm, που παρέπεμψε σε πιο  δυσοίωνες προβλέψεις διεθνών οργανισμών όπως πχ η Κομισιόν με εκτίμηση στο 6,3%, για τον πληθωρισμό.

Μάλιστα ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στο ακραίο της σενάριο βλέπει πορεία πάνω από 7% σε ετήσια βάση φέτος, ενώ να προσθέσουμε ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει κάνει πρόβλεψη ακόμη και για ποσοστό πάνω από 11%.

Τι λέει η αγορά;

Όπως μάλιστα τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank  στην εβδομαδιαία έκθεσή τους οι εαρινές προβλέψεις της ΕΕ για τον πληθωρισμό είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του φθινοπώρου του 2021. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 6,3% το 2022 και κατά 1,9% το 2023, από 1% και 0,4%, αντίστοιχα . Για τον ΕνΔΤΚ της ΕΕ-27 η Επιτροπή αναμένει αύξηση κατά 6,8% το 2022 (+4,3 π.μ.) και 3,2% το 2023 (+1,6 π.μ.). 

Όπως, δε, σημειώνουν, “προκειμένου να συνεχιστεί η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημική κρίση, απαιτούνται παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο νομισματικής, όσο και δημοσιονομικής πολιτικής. Η νομισματική πολιτική, αφενός, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα αλλά και να συγκρατήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι κυρίως «εισαγόμενος» πληθωρισμός κόστους την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική, καθώς η πολιτική ανόδου των επιτοκίων με σκοπό τη συγκράτηση του πληθωριστικών πιέσεων εξασθενεί ταυτόχρονα τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης” τονίζει η ανάλυση της συστημικής τράπεζας που προσθέτει: 

“Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για την εξέλιξη των τιμών τους επόμενους μήνες, στην Ελλάδα, ακολουθούν έντονα ανοδική τροχιά, από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά.”

Χωρίς αναστροφή η κατάσταση

Όπως χαρακτηριστικά, πάντως,  ανέφερε μιλώντας σε συνέντευξη τύπου χθες ο επικεφαλής της μεγάλης αλυσίδας οργανωμένου λιανεμπορίου ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Αριστοτέλης Παντελιάδης οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες. “Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε αντιστροφή της κατάστασης φέτος. Εξαρτάται από τη λήξη του πολέμου. Ισως να δούμε μόνο το ταβανι, αλλά δεν θα αλλάξει αυτή η εικόνα” σημείωσε.

Οι αιτίες

Σύμφωνα, πάντως,  με τους αναλυτές της Alpha, “οι παράγοντες που αναμένεται να καθορίσουν την εξέλιξη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες είναι: α) η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, οι επακόλουθες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως στα προϊόντα ενέργειας και β) ο σχηματισμός των προσδοκιών των οικονομικών μονάδων, καθώς ο τρόπος με τον οποίο τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις περιμένουν ότι θα εξελιχθούν οι τιμές στο μέλλον επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δαπανούν, δανείζονται και επενδύουν τα χρήματά τους σήμερα. Μεσοπρόθεσμα, η διαμόρφωση έντονα πληθωριστικών προσδοκιών από τους οικονομικούς παράγοντες ενδέχεται να συμβάλει σε μία σπειροειδή εξέλιξη τιμών και μισθών, οδηγώντας στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.”

Πάντως, σήμερα 6 στους 10 καταναλωτές, όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΕΛΚΑ, έχουν μειώσει τις αγορές τους σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου.  Μάλιστα με την ανασφάλεια να κυριαρχεί οι επιπτώσεις στην κατανάλωση γίνονται ολοένα και πιο αισθητές με τους όγκους να πέφτουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο κ. Παντελιάδης. 

Υπενθυμίζεται όμως ότι η τάση για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων ήταν αρνητική και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, όπως και την περίοδο του Πασχα που παραδοσιακά ήταν από τις καλύτερες. 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:44 - 27 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.