ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέα δοκιμασία ο προϋπολογισμός λόγω ενέργειας

09:08 - 30 Ιουν 2022 | Οικονομία
Σε νέα δοκιμασία ο προϋπολογισμός λόγω ενέργειας
Νάρκη στην πορεία της οικονομίας αλλά και του προϋπολογισμού βάζει το νέο ράλι της τιμης φυσικού αερίου και ενέργειας, αλλά και η διαφαινόμενη νέα αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Το φυσικό αέριο στον Ολλανδικό δείκτη TTF  “φλερτάρει” ήδη με τα επίπεδα των 140 ευρώ, ενώ στα 349,08 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με αύξηση 14% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Την ίδια ώρα τα μηνύματα, εν όψει και των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, δεν είναι και τα καλύτερα από την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι το 10,2% αυξήθηκε στον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ισπανία, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 10% από τον Απρίλιο του 1985, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΙΝΕ). Ο πληθωρισμός στην Ισπανία σημείωσε απροσδόκητο ρεκόρ, λόγω του κόστους τροφίμων και ενέργειας, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να τον περιορίσει, ενώ σηματοδοτεί την εντεινόμενη πίεση των τιμών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα στοιχεία αυτά, εάν επιβεβαιωθούν, «θα σηματοδοτούν μια αύξηση κατά μιάμιση μονάδα» του πληθωρισμού, στον ετήσιο ρυθμό σε ένα μήνα, καθώς τον Μάιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της INE.

“Είμαστε σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, κυρίως λόγω του φυσικού αερίου. Πριν 10 ημέρες ήμουν πολύ πιο αισιόδοξος. Τώρα οι τιμές του αερίου έχουν αυξηθεί.  Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος για τα δημοσιονομικά από όλη αυτή την κατάσταση” είπε χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” το περασμένο Σαββατοκύριακο δίνοντας το στίγμα καθώς αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιούλιο ο νέος μηχανισμός για την αγορά ρεύματος.

Να σημειωθεί, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δημοσιονομικό σενάριο για το νέο μηχανισμό, που όμως έχει ήδη ξεπεραστεί. Όπως έχει πει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το σενάριο βασιζόταν σε τιμές αερίου μέχρι 100 ευρώ/MWh. Ωστόσο τώρα ήδη η τιμή “πετάει” πολύ πάνω από τα  130 ευρώ/MWh χωρίς να ξέρει κανείς το τι θα συμβεί. Αναπόφευκτα έτσι η χρηματιστηριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινείται όλο αυτό το διάστημα πάνω από τα 300 ευρώ η MWh,  κάτι που σημαίνει ότι δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα.

Το ένα έχει να κάνει με το πώς θα τιμολογήσουν οι προμηθευτές αλλά και βέβαια το πόσο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης σε περίπτωση που οι τελευταίοι δώσουν αυξημένες τιμές που υπερβαίνουν τους στόχους τιμής της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh.

Βέβαια, λόγω της εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διαθέτει περισσότερα χρήματα από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής.

Ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα ποσά από τις δημοπρασίες ρύπων, τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα υπόλοιπα από το ταμείο των ΥΚΩ. Να σημειωθεί ότι εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (που “αιμοδοτεί” το ΤΕΜ) ύψους 2,3 δισ. στο τέλος του χρόνου περιλαμβάνει το τελευταίο δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.