ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε «ναρκοπέδιο» ο προϋπολογισμός λόγω φυσικού αερίου

08:51 - 05 Ιουλ 2022 | Οικονομία
Σε «ναρκοπέδιο» ο προϋπολογισμός λόγω φυσικού αερίου
Σε σκηνικό πλήρους αβεβαιότητας ξετυλίγεται η υλοποίηση του προϋπολογισμού λόγω της συνεχούς κούρσας στις τιμές φυσικού αερίου και βέβαια της ενέργειας.

Ήδη, π.χ. το φυσικό αέριο στον Ολλανδικό δείκτη TTF, “φλερτάρει” με τα επίπεδα άνω των 145-148 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση το διάστημα 1η Ιουνίου - 1η Ιουλίου, 70%, από 87 ευρώ/ MWh στα 147,5 ευρώ. Οι, δε, τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, κινούνται πέριξ των 300 ευρώ/MWh. Χθες (4/7), η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, έφτασε τα 323,78 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 9,2%. Η, δε, μέση τιμή για τις πρώτες μέρες του Ιουλίου είναι στα 300.84 ευρώ/MWh.

Ξεπερασμένο το σενάριο

Να σημειωθεί, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δημοσιονομικό σενάριο για το νέο μηχανισμό, που προβάλλει η κυβέρνηση, ως “ανάχωμα” στην ενεργειακή ακρίβεια, έχει ήδη ξεπεραστεί. Όπως έχει πει, άλλωστε, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το σχέδιο εργασίας βασιζόταν σε τιμές αερίου μέχρι 100 ευρώ/MWh. Ωστόσο, τώρα, ήδη η τιμή “πετάει” πολύ πάνω από τα 140 ευρώ/MWh χωρίς να ξέρει κανείς το τι θα συμβεί, εάν ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν συνεχίσει να περικόπτει στην Ευρώπη την παροχή αερίου. Αναπόφευκτα έτσι, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινείται όλο αυτό το διάστημα πάνω από τα 300 ευρώ η MWh, δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh. Επίσης κάθε 10 ευρώ μου ανεβαίνει η τιμή  του φυσικού αερίου αφαιρούνται από το ΑΕΠ 500 με 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια αύξηση απαιτεί 300-400 εκατ. ευρώ έξτρα δαπανών από τον προϋπολογισμό για να διατηρηθεί ο στόχος επιστροφής των τιμολογίων του ρεύματος σε επίπεδα κοντά σε αυτά που ίσχυαν πριν την ενεργειακή κρίση. Ισχύει βεβαίως και το αντίστροφο, αλλά όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Βέβαια, λόγω της εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διαθέτει περισσότερα χρήματα από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής ενώ ισχυρό δημοσιονομικό «μαξιλάρι» δίνει και η κακή πορεία του τουρισμού.

Οι τιμές ρεύματος και οι επιδοτήσεις

Για να “κρατηθεί”, πάντως, το πλάνο για προσιτή τιμή ρεύματος, σε επίπεδα όσο τα περσινά του καλοκαιριού, δηλαδή στα 18 λεπτά περίπου ανά KWh, θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα, εφόσον οι προμηθευτές στις βασικές τους τιμές μια και η ρήτρα καταργείται, θα ενσωματώσουν τα νέα κόστη. Να σημειωθεί, επίσης, ότι με βάση όσα ισχυρίστηκε στην τελευταία Γ.Σ της επιχείρησης ο Γ. Στάσσης η ενεργοποίηση του μηχανισμού των επιδοτήσεων, τόσο μέσω του ΤΕΜ, όσο και το πλαφόν στις αποζημιώσεις των μονάδων παραγωγής, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, θα φέρει τις τιμές στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, δηλαδή πάνω από τα 20-22 λεπτά ανά MWh.

Σήμα κινδύνου

Βέβαια μέχρι να βρεθεί το “υποκατάστατο” από τις ΑΠΕ και της Ευρωπαϊκές πηγές αερίου θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

«Η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει σε λίγους μήνες (…) βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικής πρόκλησης». Με αυτά τα λόγια ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε ένα πρώτο βήμα χθες προετοιμάζοντας τους πολίτες για μια μακροχρόνια κρίση με υψηλές τιμές. Ως «την σκληρότερη οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση από την επανένωση» της Γερμανίας περιέγραψε την κατάσταση από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ.  «Η κατάσταση δεν θα αλλάξει» Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας προκάλεσαν γενική αβεβαιότητα, δήλωσε ο κ. Σολτς, μετά τις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της λεγόμενης «συντονισμένης δράσης», με στόχο την συγκράτηση του πληθωρισμού. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική πρόκληση. Οι Γερμανοί θα βγούμε από αυτή τη φάση μόνο αν ενώσουμε τα χέρια και συμφωνήσουμε σε κοινές λύσεις», τόνισε ο καγκελάριος και αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ και η έκπτωση στα καύσιμα.

Το εθνικό σενάριο διαχείρισης της κρίσης

Στο φόντο αυτό, χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή - προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Ειδικότερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG».

Ειδικότερα:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Να σημειωθεί ότι η Mytilineos αλλά και η ΔΕΠΑ έχουν κλειδώσει χρονοθυρίδες εκφόρτωσης για τη Ρεβυθούσα σε βάθος έτους, με την πρώτη εταιρία να έχει ημερομηνίες μέχρι και το 2024 καθώς μάλιστα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μπαίνει σε λειτουργία και η νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις. Να σημειωθεί ότι και η υπερσύγχρονη μονάδα ισχύος ισχύος 660 MW, η Πτολεμαϊδα 5 αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το φθινόπωρο.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel. Βέβαια μια τέτοια μετατροπή δίνει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα λειτουργία καθώς οι πιθανότητες βλαβών είναι μεγάλες.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το ΥΠΕΝ, η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:04 - 05 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.