ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα σκαριά νέο φθινοπωρινό πακέτο ενισχύσεων με «προεκλογικό άρωμα»

08:46 - 06 Ιουλ 2022 | Οικονομία
Στα σκαριά νέο φθινοπωρινό πακέτο ενισχύσεων με «προεκλογικό άρωμα»
Η πορεία του τουρισμού παρέχει τη δυνατότητα για μια σειρά νέων παρεμβάσεων καθώς το κύμα ακρίβειας σαρώνει ενώ και το ράλι των τιμών ενέργειας δεν έχει τέλος.

Δεν είναι τυχαίες, μάλιστα, εκτιμήσεις από καλά πληροφορημένες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που παραπέμπουν σε μια πλήρη ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε σχέση με το 2019. Κάτι που ενδεχομένως, όπως τονίζεται, μπορεί να «σπρώξει» παραπάνω την πορεία της ανάπτυξης από το τελευταίο αναθεωρημένο (προς τα κάτω) επίπεδο του 3,2%. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο της ΤτΕ αλλά και του Υπ. Οικονομικών για την πορεία του ΑΕΠ φέτος βασίζεται (ακόμη) σε μια πορεία του τουρισμού, που θα είναι στο 80% της αντίστοιχης της χρονιάς ρεκόρ του 2019. Ήδη, βέβαια τα μηνύματα είναι άκρως θετικά από πολλούς προορισμούς, με καταγεγραμμένη άνοδο αφίξεων άνω του 10%. Μόνη αγωνία για τους τρεις επόμενους «καυτούς» μήνες είναι η κατάσταση στα διεθνή αεροδρόμια με τις μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και η επίπτωση του πληθωρισμού και των σεναρίων ύφεσης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους στην ΕΕ, στη διάθεση για ταξίδι τουριστών από βασικές αγορές για την Ελλάδα.

Κλειδί για τα δημόσια έσοδα

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία να δει τα φορολογικά έσοδα που «κλειδώσουν» λόγω τουρισμού για τα κρατικά ταμεία. Ο στόχος, μάλιστα, είναι, με βάση τους στόχους, για εισροές πάνω από τα 9 δισ. ευρώ για το επόμενο δίμηνο, ώστε να δοθεί και χώρος για ενδεχόμενες νέες στηρίξεις στην κοινωνία καθώς η κούρσα των ενεργειακών τιμών συνεχίζεται.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός τρέχει με υψηλό 29 ετών για τον Ιούνιο με τις πρώτες εκτιμήσεις να «δείχνουν» ποσοστά κοντά στο 13% από 11,3% τον Μάιο.

Στο φόντο αυτό και με δεδομένη την κοινωνική πίεση αλλά και τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία με την πολιτική περιπέτεια του Εμμ. Μακρόν, για νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης από το Σεπτέμβριο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας, χθες (5/7), στο Open και την εκπομπή Ώρα Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις της για σημαντική ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην κρίση που διανύουμε. «Βρήκαμε δημοσιονομικό χώρο και δίνουμε αυτό το «μαξιλαράκι» πίσω στους πολίτες σε επιδοτήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια. Τώρα δημιουργείται ένας νέος χώρος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «από τα 8 δισ. ευρώ που πήγαν στα μέτρα, τα 6 δις ευρώ είναι η επιδότηση ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, τα αλλά 2 στα καύσιμα και άλλα επιδόματα».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως αν και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και καύσιμα εκτιμά ότι θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οπότε τα 6 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Εισφορά αλληλεγγύης

Αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης ο κ. Σταικούρας υποστήριξε πως «έχουμε υποχρέωση να την καταργήσουμε για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Είναι μια δέσμευσή μας για την οποία πρέπει να εξοικονομήσουμε 450 εκατ. ευρώ ώστε να εφαρμοστεί».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται γιατί τα έσοδα είναι πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις γεγονός που επιτρέπει «να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών». Ωστόσο διευκρίνισε πως «οι ανάγκες είναι απεριόριστες ενώ οι πόροι περιορισμένοι για αυτό θα βοηθήσουμε στοχευμένα όσους έχουν ανάγκη» «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

«Εκτιμούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι, έτσι όπως πάει η οικονομία το πρώτο πεντάμηνο-εξάμηνο, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Τον Ιούνιο φαίνεται τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τους στόχους. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία. Εκτιμούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία καλή εικόνα. Έχουμε εκκρεμότητα να δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα το δεύτερο εξάμηνο, αν ανέβει η τιμή του, θα χρειαστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις από την πολιτεία» τόνισε παράλληλα ο ίδιος το Σαββατοκύριακο που πέρασε στον Αντ1 και τους Πρωινούς Τύπους.

Επιστρεπτέες Προκαταβολές

Ερωτώμενος αν θα δοθεί νέα παράταση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, εξαιτίας της κρίσης ακρίβειας απάντησε ότι «θα ανακοινωθεί εκτιμώ μέσα στην εβδομάδα και ο κάθε συμπατριώτης μας θα ξέρει τι ποσό πρέπει να επιστρέψει αν το επιστρέψει όλο μαζί, με έκπτωση 15% ή θα το πληρώσει σε 96 δόσεις. Το μέτρο το πήγαμε αρκετά πίσω. Ήταν 8,3 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα επιστραφούν περίπου 3 δισ. Αρκετές επιχειρήσεις το 2021 είχαν πολύ καλές επιδόσεις. Οπότε τα κουρέματα ήταν πολύ λιγότερα. Σημειώστε ότι συνολικά οι επιχειρήσεις το 2021, είχαν υψηλότερο τζίρο από το 2021» σημείωσε μιλώντας στο Open λέγοντας παράλληλα ότι: «Δεν θα ανακοινωθεί τίποτα αύριο (σήμερα δηλαδή), μόλις ανακοινώσαμε τα μέτρα για τα καύσιμα. Οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα στο πορτοφόλι τους την παρέμβαση για στην ενέργεια,  θα το δει έως 15 Ιουλίου. .(…). Αυτή την στιγμή προέχει οι πολίτες να δουν στους λογαριασμούς τους 600 εκατ. ευρώ, από τα καύσιμα και την επιδότηση ρεύματος».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.