ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fuel Pass: Πώς η επιδότηση καλύπτει «τρύπες» του οικογενειακού προυπολογισμού

07:34 - 10 Αυγ 2022 | Οικονομία
Fuel Pass: Πώς η επιδότηση καλύπτει «τρύπες» του οικογενειακού προυπολογισμού
Η επιδότηση για τα καύσιμα αξιοποιείται από πολλά νοικοκυριά για να καλυφθούν άλλες “τρύπες” στον οικογενειακό προϋπολογισμό, με βάση εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία για την κυρίαρχη μορφή πληρωμών που επιλέγουν οι πολίτες.
Συγκεκριμένα, με βάση πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν υποβληθεί συνολικά 1.544.633 αιτήσεις για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, και 581.087 για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας.

Έως και χθες, είχαν εγκριθεί και αποσταλεί στις Τράπεζες για πληρωμή 333.010 αιτήσεις δικαιούχων, για το ποσό των 23.867.235 ευρώ.

Εξ αυτών, οι 221.377 αιτήσεις δικαιούχων, αφορούν καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 14.811.345 ευρώ.

Με τη μορφή της άυλης χρεωστικής κάρτας, έως και χθες είχαν αποσταλεί στις Τράπεζες 111.633 εγκρίσεις για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας,συνολικού ύψους 9.055.890 ευρώ.

Ουσιαστικά, όπως και στο Fuel Pass 1, ετσι και στο Fuel Pass 2 και πάλι η πλειοψηφία φαίνεται να προτιμά την τράπεζα χάνοντας το μπόνους των 15 ευρώ της ψηφιακής κάρτας, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα καύσιμα. Δηλαδή, η επιδότηση για τα καύσιμα σε πολλές περιπτώσεις αξιοποείται για να καλυφθούν άλλες “τρύπες” στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Άλλωστε, στέγαση και βασικά είδη σπιτιού και διατροφής, αλλά και κόστη για τις διακοπές εξαφανίζουν το έστω και αυξημένο διαθέσιμο εισόδημα, όπως κατέδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η ενίσχυση Fuel Pass 2, που αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας έχει ένα “μπόνους” 15 ευρώ, κίνητρο ισχυρό για όσους επιλέξουν την “έξυπνη” λύση αυτή, που οδηγεί αποκλειστικά στην αντλία.

Παράγοντες της αγοράς καυσίμων αναφερόμενοι στον συγκεκριμένο τρόπο κατανομής επιδοτήσεων, έχουν εκφράσει επίσης το "παράπονο”, ότι σε περιπτώσεις που η πίστωση γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό, είναι άδηλο το εάν τελικά η ενίσχυση αξιοποιείται όντως για την αγορά καυσίμων.

 Δεν είναι τυχαίο, λένε, ότι με βάση τα στοιχεία από το Fuel Pass 1 το 80% των δικαιούχων ζήτησε και πήρε την επιδότηση στην τράπεζα, χάνοντας το bonus των 5 ευρώ της ψηφιακής κάρτας, που δινόταν κατά την πρώτη φάση του μέτρου, προφανώς για να καλύψει κι άλλες ανάγκες. 

Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2023 Premium S.A. All rights reserved.