ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tο φυσικό αέριο «βαρόμετρο» για το νέο πακέτο ενισχύσεων

07:04 - 18 Αυγ 2022 | Οικονομία
Tο φυσικό αέριο «βαρόμετρο» για το νέο πακέτο ενισχύσεων
Καταλύτης για τη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να είναι η εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου.

Χαρακτηριστική ήταν, χθες, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όπως είπε, ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα αποδοθεί στην κοινωνία το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το 2023. Ωστόσο, σημείωσε ότι βασικό στοιχείο ανησυχίας, είναι το πώς κινείται καθημερινά το φυσικό αέριο. “Όσο ψηλότερα κινείται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη στήριξης στους λογαριασμούς του πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών να βοηθήσει την κοινωνία κάπου αλλού. Όταν, συνεπώς, το φυσικό αέριο εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, κάθε πρωί κοιτάμε πώς εξελίσσεται η τιμή, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων συστατικών για να δούμε πού πηγαίνουμε και πού πρέπει να είναι η στήριξη των πολιτών” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι όσο αυξάνεται το ρωσικό φυσικό αέριο, τόσο θα πρέπει η κυβέρνηση να δίνει χρήματα για να μην δουν τις αυξήσεις αυτές και οι καταναλωτές. Μάλιστα ανέφερε ότι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ διέθεσε η κυβέρνηση για τα ενεργειακά τον Αύγουστο, από τον προϋπολογισμό.

Όσον αφορά πρόσθετα μέτρα, επεσήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι “το μόνο οικονομικό μέτρο που έχει κλειδώσει είναι ότι θα συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτό είναι και η μεγάλη αβεβαιότητα.”

 Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι δεκαπλάσιες απ’ ότι ήταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μας αφήνει να κάνουμε μόνιμο προγραμματισμό.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρέπει να είναι κάποιος μάντης Κάλχας για να προβλέψει τις τιμές του φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ένα μέρος του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ευρώπης παράλληλα με αυτόν στην Ουκρανία.

Οι κίνδυνοι

Ουσιαστικά τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου περιγράφουν ένα αβέβαιο σκηνικό, όπου κύρια πηγή κινδύνων είναι η τιμή του φυσικού αερίου, Έτσι, η όποια υπεραπόδοση στο μέτωπο των εσόδων, που σε ένα βαθμό είναι συγκυριακά (πληρωμές Επιστρεπτέας, πρόωρη εξόφληση ΕΝΦΙΑ)  αναμένεται να “φαγωθεί”, σε πρώτη προτεραιότητα, από τις ενεργειακές επιδοτήσεις καθώς με δεδομένες τις τιμές στο φυσικό αέριο και  ρεύμα, αλλά και την πρόθεση για συγκράτηση του κόστους ρεύματος, οι ενισχύσεις θα πρέπει να είναι αυξημένες. 

Το ρεύμα

Και πάλι άλλωστε στα ύψη παραμένει το ρεύμα με την τιμή να είναι  410 ευρώ/MWh στην  Αγορά Επόμενης Ημέρας για σήμερα  Πέμπτη 18/8/2022, μειωμένη κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Βέβαια, με τα ύψη αυτά στις τιμές η κυβέρνηση θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του κρατικού ταμείου πέρα από αυτήν του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να καλύψει τις απαιτήσεις των επιδοτήσεων. Να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ώστε αυτά να είναι στα 16 -18 λεπτά η κιλοβατώρα  προσδιοριζόταν στα 800 εκατ - με 1 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τιμή αναφοράς στο φυσικό αέριο τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ήδη, με τις τιμές Ιουλίου “εξανεμίστηκαν” 200 εκατ. ευρώ, ενώ με το φυσικό αέριο να είναι σταθερά τις τελευταίες μέρες πάνω από τα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεν αποκλείεται οι συνεισφορές του προϋπολογισμού να φτάσουν ακόμη και τα 400 εκατ. ευρώ, ανα μήνα και μέχρι τέλος του έτους, “ναρκοθετώντας” την υλοποίηση άλλων μέτρων. 

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.