ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεύμα: «Κόκκινες» οφειλές €1 δισ.- Σκρέκας-πάροχοι προχωρούν τον ενεργειακό Τειρεσία

08:09 - 28 Σεπ 2022 | Οικονομία
Ρεύμα: «Κόκκινες» οφειλές €1 δισ.- Σκρέκας-πάροχοι προχωρούν τον ενεργειακό Τειρεσία
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκαλεί σήμερα με τους προμηθευτές ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Καυτό ζήτημα βέβαια είναι η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που με βάση εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υπερβαίνουν το 1 δισεκ. ευρώ.
Ουσιαστικά αναμένεται να τεθεί το πώς θα αλλάξει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ώστε η  δυνατότητα αλλαγής παρόχου να περιορίζεται όταν υπάρχουν “κόκκινες” οφειλές. Επίσης αναμένεται να εξεταστεί η δυνατότητα θέσπισης ορίου παραμονής στην καθολική υπηρεσία. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί η υπάρχουσα εισήγηση της ΡΑΕ για τη δημιουργία ενός ενεργειακού «Τειρεσία», όπως ισχύσει και σε άλλα κράτη της Ε.Ε..
 
Με βάση την πρόταση προτείνεται η διαμόρφωση μιας βάσης δεδομένων «Debt Flagging», την οποία θα “τρέχει”  ο ΔΕΔΔΗΕ και η οποία θα μπορεί να διαχωρίζει τους «κόκκινους» από τους «ενήμερους» πελάτες.  Εφόσον ο πελάτης δεν είναι συνεπής και αφήσει απλήρωτους δύο λογαριασμούς τότε ο προμηθευτής θα μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης με παράλληλη σήμανση του πελάτη ως οφειλέτη στο σύστημα. Αυτό θα λειτουργεί αποτρεπτικά για να μετακινηθεί σε άλλο δίκτυο. 
 
Επίσης η ΡΑΕ για οφειλέτες που έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλο πάροχο και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει επίσης κυρώσεις.
 
Πέρα από τις αλλαγές αυτές  στον Κώδικα Προμήθειας, που είναι βασικά αιτήματα των παρόχων, εξετάζεται και το πώς θα ρυθμιστεί η λεγόμενη καθολική υπηρεσία, το λεγόμενο τελευταίο καταφύγιο ηλεκτροδότησης, που είναι η τέταρτη σε αριθμό “δεξαμενή” μετρητών μετά τους τρεις πρώτους παρόχους. 
Τελευταία τροποποίηση στις 08:27 - 28 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.