ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμείο Ανάκαμψης: Επίσημο αίτημα της Ελλάδας για εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ Κύριο

13:28 - 30 Σεπ 2022 | Οικονομία
Ταμείο Ανάκαμψης: Επίσημο αίτημα της Ελλάδας για εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ
H Ελλάδα κατέθεσε την Παρασκευή (30/9) αίτημα για εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ζητεί συγκεκριμένα να λάβει το ποσό των 1,72 δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις, αλλά και επιπλέον 1,84 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, τα οποία προβλεπόταν να διατεθούν το 2023. Το συνολικό ποσό ανέρχεται έτσι στα 3,56 δισ. ευρώ.

Την είδηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της προόδου του Σχεδίου 2.0.

«Το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, που καταθέτουμε, σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει στα δημόσια ταμεία 3,56 δισ. ευρώ. Κι αυτό, αφού εκπληρώσαμε, με επιτυχία, τα 19 ορόσημα των μεταρρυθμίσεων, τα 6 των επενδύσεων, και νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τα 3 ορόσημα που αφορούν στα δάνεια. Από αυτό το πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο -συνυπολογίζοντας την πρώτη πληρωμή και την προχρηματοδότηση - εισρέουν, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας πόροι άνω των 11 δισ. ευρώ, σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για τη διεθνή οικονομία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε πως «αυτό που ξεχωρίζει το “Ελλάδα 2.0” από προηγούμενα πακέτα κοινοτικών ενισχύσεων είναι ο πυλώνας των μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν, επιταχύνουν και πολλαπλασιάζουν τα οφέλη των δημοσίων επενδύσεων για την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση Κράτους και οικονομίας, τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και την κοινωνική συνοχή».

Επιδοτήσεις

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, με αποφάσεις που έχει υπογράψει ο κ. Σκυλακάκης.

Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Μερικές από τις πιο πρόσφατες εντάξεις αφορούν σε: Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του δημοσίου (170.000.000 ευρώ), Αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος (60.000.000 ευρώ), Ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προ-λειτουργία μικρών δορυφόρων, που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότητας (200.370.480 ευρώ), Σχεδιασμό, ενοποίηση και υποστήριξη της λειτουργίας των Μητρώων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης (15.195.456 ευρώ), Πανεπιστήμια Αριστείας (194.246.072,52 ευρώ), Δευτερογενή πρόληψη - προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου (153.574.285,16 ευρώ), Χρηματοδότηση της βασικής έρευνας - Οριζόντια υποστήριξη όλων των επιστημών (59.059.751,60 ευρώ), Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη (35.062.000 ευρώ) κ.ά.

Δάνεια

Στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια, μέχρι στιγμής, από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 6,82 δισ. ευρώ, περίπου, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του ΤΑΑ, 2,46 δισ. ευρώ σε κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ καλύπτονται από ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο.

Πλήθος έργων, από τα 150 υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια, βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ έχουν, ήδη, συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από πόρους-δάνεια του ΤΑΑ.

Αξίζει να επισημανθεί πως σε μία χρονική περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ανέρχεται σε 0,90%, με μέση διάρκεια αποπληρωμής περίπου τα 10 έτη.

Απορρόφηση πόρων

Σε επίπεδο απορρόφησης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ (μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.