ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο-Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμφέρει περισσότερο βάσει των δεδομένων

08:45 - 13 Οκτ 2022 | Οικονομία
Φυσικό αέριο-Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμφέρει περισσότερο βάσει των δεδομένων
Το συγκριτικό test τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο φέρνει το δεύτερο σε θέση πλεονεκτική καθώς εκτιμάται ότι θα είναι κατά 20% πιο φτηνό, με βάση τουλάχιστον τα σημερινά δεδομένα για τον Οκτώβρη.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση,  παράγοντες της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 1,42 - 1,46, ευρώ τιμή βέβαια που έχει ενσωματώσει και τις κρατικές επιδοτήσεις της τάξης των  0,25 ευρώ το λίτρο.

Έτσι, εάν δεν υπήρχε η επιχορήγηση τότε οι τιμές θα ήταν ανάμεσα στα 1,65 με 1,75 ευρώ το λίτρο.  Βέβαια το εύρος που εκτιμάται ότι θα βγει στην αγορά είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε περιοχές εκτός Αττικής όπου τα μεταφορικά είναι πιο υψηλά. Και πάντα βέβαια είναι κομβικό και η ποσότητα αγοράς για την τελική διαμόρφωση της τιμής.

Στον αντίποδα το φυσικό αέριο «βγαίνει» στο συγκριτικό test που αναπόφευκτα θα κάνουν όλοι, λόγω και τους προγράμματος επιδοτήσεων για “στροφή” καυστήρων από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ως πιο φθηνό καύσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί «παίκτες» στην αγορά «έκλεισαν» τα τιμολόγια Οκτωβρίου που κινούνται στα επίπεδα των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Η τιμή αυτή είναι τελική, μετά τις επιδοτήσεις και τους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ δίνει ενίσχυση  0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Εάν δεν υπήρχε βέβαια η στήριξη αυτή η κιλοβατώρα θα ήταν 0,21 ευρώ.

Τούτων δοθέντων και στο φόντο των πρόσφατων αποφάσεων για τις επιδοτήσεις είναι εύλογη η εκτίμηση που κυριαρχεί και αναφέρει ότι οι όποιες προβλέψεις είναι επισφαλείς. Ακόμη και η «δαιμονοποίηση»  του φυσικού αερίου δεν εισφέρει, όπως τονίζουν παράγοντες της αγορές, σε στάθμιση με σωστό τρόπο των δεδομένων και την χάραξη πολιτικών που όπως τονίζουν θα πρέπει να λαμβάνει παραμέτρους όπως η ενεργειακή αναβάθμιση η βέλτιστη αξιοποίηση τεχνολογιών για υψηλές αποδόσεις των καυστήρων κτλ.

Γιώργος Αλεξάκης 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:58 - 13 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.