ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη οι τιμές του ελαιολάδου και των γαλακτοκομικών

21:37 - 11 Νοε 2022 | Οικονομία
Στα ύψη οι τιμές του ελαιολάδου και των γαλακτοκομικών
Το παραδοσιακό ελαιόλαδο, το «πράσινο» χρυσάφι της Ελλάδας, έγινε πλέον πανάκριβο με αποτέλεσμα να λείπει όλο και περισσότερο από το οικογενειακό τραπέζι.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega, μόλις μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 16,6%. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πέρυσι είχε 3,50 ευρώ το λίτρο, φέτος φεύγει από το ελαιοτριβείο με 4,50 ευρώ το λίτρο. Το ΠΟΠ Μεσσηνίας κόστιζε 3,60, φέτος έχει ανέβει στα 4,60, ενώ το βιολογικό πέρυσι κόστιζε 4,30 και φέτος έχει ήδη αυξηθεί στα 5,30.

Αν σε αυτές τις τιμές προστεθούν τα κόστη για εμφιάλωση και μεταφορά τότε η τιμή του λαδιού είναι απαγορευτική.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς λαδιού, οι κύριες αιτίες που συνετέλεσαν στην εκτόξευση της τιμής του λαδιού είναι:

– Η αύξηση τιμής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα

– Οι τιμές των καυσίμων για τα αγροτικά μηχανήματα

– Τα μεροκάματα των εργατών

– Οι τιμές του ελαιοτριβείου

– Οι συσκευασίες

– Η διεθνής συγκυρία

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μεγάλη ποσότητα και φέτος θα πωληθεί ανώνυμα και χύμα σε Ιταλούς εμπόρους στερώντας την υπεραξία που δημιουργείται από την ελληνική οικονομία.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί της χώρας και από τις συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος που μέσα σε έναν χρόνο έφτασαν έως και το 24,2%.

Σε άλλο ρεπορτάζ το Mega επισημαίνει ότι οι παραγωγοί προειδοποιούν έτσι ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε όχι μόνο θα αυξηθεί και άλλο η τιμή του αλλά θα υπάρξει πλέον και σοβαρή έλλειψη στην αγορά.

Μειωμένη παραγωγή

Με την παραγωγή γάλακτος να είναι μειωμένη οι τυροκόμοι παράγουν μικρότερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον οι ακριβές ζωοτροφές, οδηγούν στην έλλειψη γάλακτος και κατά συνέπεια σε εκτίναξη των τιμών στην λιανική.

Οι ανατιμήσεις είναι αναπόφευκτο να περάσουν στον καταναλωτή, ο οποίος πέρυσι έβρισκε το φρέσκο γάλα 1,31€ και σήμερα το αγοράζει 1,84€.

Το υψηλής παστερίωσης τον περασμένο Οκτώβρη είχε 1,38€ και τώρα το αγοράζουμε στα 1,87€ το λίτρο. Το σοκολατούχο το βρίσκαμε στα ψυγεία στο 1€ και 90 λεπτά και εφέτος στα 3,60€, με την αύξηση να αγγίζει το 90%.

Τέλος, το γάλα εβαπορέ κόστιζε 2,23€ ανά κιλό, και σήμερα το βρίσκουμε 3€ και 15 λεπτά. Οι καταναλωτές σκέφτονται διπλά πια την ποσότητα που θα αγοράσουν για το ψυγείο τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.