ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κριτική Σταϊκούρα στις τράπεζες για ολιγωρία στον εξωδικαστικό

12:26 - 24 Νοε 2022 | Οικονομία
Κριτική Σταϊκούρα στις τράπεζες για ολιγωρία στον εξωδικαστικό
«Οι τράπεζες έπρεπε να τρέξουν πιο γρήγορα τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών», τόνισε σε σημερινή (24/11) συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας παράλληλα πως η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να τρέξει καλύτερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM, ο υπουργός σημείωσε ότι «οι τράπεζες πρέπει να διευρύνουν την περίμετρο των δυνητικών των χρηματοδοτήσεων πελατών έτσι ώστε να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα, για το θέμα παρέμβασης στους ενήμερους δανειολήπτες, είπε πως στο «κάδρο» είναι και όσοι δεν είναι κακοπληρωτές αλλά έχουν αδυναμία πληρωμής των υψηλότερων λόγω επιτοκίων δόσεων.

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός περιέγραψε τη διαβούλευση που έχει αρχίσει. «Τώρα ξεκινάμε τις συζητήσεις», είπε παραθέτοντας τα ζητήματα της ατζέντας που είναι η πιστωτική επέκταση, ο εξωδικαστικός μηχανισμός της τιμολογιακής πολιτικής στις καταθέσεις και στις προμήθειες, αλλά και το ζήτημα της αύξησης του κόστους δανεισμού των πολιτών.

Όλα αυτά γίνονται μέσα στη βάση όσων επιτρέπονται από τους δημοσιονομικούς κανόνες και από το δημοσιονομικό χώρο. «Αξιολογούνται όλες οι δυνητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος. Βλέπετε τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη» σχολίασε.

«Θα αξιολογήσουμε λίγο καλύτερα τι κάνουν άλλες χώρες, για παράδειγμα η πρώτη εικόνα που έχουμε από την Ισπανία είναι ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος αλλά ουσιαστικά θα υπάρχει στο μέλλον από τις δόσεις (που παγώνει). Ακόμη, «δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για παραμέτρους που συζητάνε σε άλλες χώρες. Άρα θέλει υπευθυνότητα και προσοχή», είπε προαναγγέλλοντας το επόμενο χρονικό διάστημα εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων με τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

Κατώτατος μισθός 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ξέρετε οτι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό απορρέουν από συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, καταλήγουν σε εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στην αντίστοιχη εφαρμογή αυτού», τόνισε ο υπουργός.

«Δεν είμαι σε θέση να σας πω τώρα ποιο είναι το ποσοστό αύξησης αλλά είμαι σε θέση να σας πω ότι η ελληνική κυβερνηση έχει αποφασίσει μια τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους και αυτό είναι μια πολύ γενναία αύξηση στις απολαβές ενός σημαντικού τμήματος εργαζομένων της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε παράλληλα ο ίδιος.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 24 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.