ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φρενάρει» ο πληθωρισμός, αλλά παραμένει στις τσέπες των πολιτών

09:47 - 30 Νοε 2022 | Οικονομία
«Φρενάρει» ο πληθωρισμός, αλλά παραμένει στις τσέπες των πολιτών
Χαμηλώνει ταχύτητα με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής ο πληθωρισμός, ωστόσο, η... απειλή για νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένει "ζωντανή".
Όπως είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ, μιλώντας την Τρίτη (30/11) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το χάσμα του πραγματικού πληθωρισμού που βιώνουν επί του παρόντος οι κοινωνικές ομάδες με το χαμηλότερο και το υψηλότερο εισόδημα βρίσκεται στο μακράν υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, τόνισε ότι με τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή. Παράλληλα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ.

Όπως σημείωσε δε, "το πόσο πιο πέρα πρέπει να πάμε τα επιτόκια και το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις που θα έχουμε σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί και από τις πληθωριστικές προσδοκίες γενικότερα".

Φρενάρει η άνοδος του πληθωρισμού 

Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ ο πληθωρισμός παραμένει βασική απειλή για την Ευρωπαϊκή οικονομία. Βέβαια, σήμερα η Eurostat, στις πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη το Νοέμβριο, θα δώσει ρυθμό ανόδου μικρότερο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι τιμές πέφτουν. Απλά η άνοδός τους κάπως επιβραδύνεται, κύρια λόγω της πιο “μαζεμένης” εικόνας στο μέτωπο της ενέργειας τον μήνα που τελειώνει σήμερα.

Βέβαια η εξανέμιση των εισοδημάτων των νοικοκυριών δεν αναιρείται ως πραγματικότητα και καταφαίνεται από την πορεία των τιμών τόσο των βασικών αγαθών στο ράφι, όσο και τους κόστους στέγασης. 
 
Η ενέργεια σε τιμολογιακή άνοδο

Στο μεταξύ, αλλαγή σκηνικού λόγω χειμώνα καταγράφεται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Συγκεκριμένο, από την περασμένη Κυριακή 28 Νοεμβρίου οι τιμές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας  για την αγορά επόμενης ημέρας (δηλαδή για Δευτέρα) «πέταξαν» στα 319,03 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μια  αύξηση της τάξης  57% σε σχέση με την τιμή της Κυριακής. 

Για την Τρίτη η τιμή πήγε  στα 357 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για να συνεχίσει ανοδικά στα 377 ευρώ για σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. 

Ωστόσο και στην ΕΕ οι τιμές φτάνουν τα 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής ρεύματος για σήμερα στη Γαλλία «έκλεισε» στα 396€/MWh, για την Γερμανία στα 393€/MWh, για το Βέλγιο στα 394€/MWh και για τις γειτονικές Βουλγαρία και Ιταλία στα 382, 24€/MWh και 382,86€/MWh, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι στο ενεργειακό μίγμα σήμερα, το 51,05% της παραγωγής είναι από φυσικό αέριο, το 21,73% από ΑΠαρ, ενώ  οι εισαγωγές ρεύματος ακολουθούν με 11,05%, οι λιγνιτικές μονάδες με 9,28% και τα υδροηλεκτρικά με 3,49%.

Επιπσης αύξηση σημειώνει και η τιμή του φυσικού αέριου TTF, όπου το προθεσμιακό συμβόλαιο φυσικής παράδοσης Δεκεμβρίου 2022 βρίσκεται στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Ευρώπη έχει ξοδέψει €700 δισ. στην ενεργειακή κρίση

Ο τεράστιος λογαριασμός της Ευρώπης για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, με τις χώρες να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει της πτώσης των θερμοκρασιών. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ σε στήριξη από τον Σεπτέμβριο του 2021 για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται στοιχεία του think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για αύξηση κατά 50 δισ. ευρώ σε σχέση με τον υπολογισμό του περασμένου  μήνα.
 
Στο ποσό αυτό προστίθενται τα μέτρα ύψους 105 δισ. ευρώ σε Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία, καθώς οι χώρες αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ηγούνται οι Γερμανία, Μάλτα και Λιθουανία με 7,40%, 7% και 6,58% αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με τις δαπάνες (10,5 δισ. ευρώ) ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 5,74%.
 
Γιώργος Αλεξάκης  
Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 30 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.