ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανδρουλάκης: 7 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για στήριξη των πολιτών

10:10 - 02 Δεκ 2022 | Οικονομία
Ανδρουλάκης: 7 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για στήριξη των πολιτών
Μία δέσμη προτάσεων πάνω σε επτά βασικούς πυλώνες παρουσίασε την Πέμπτη (1/12) το βράδυ σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για αυτόνομη πορεία και απευθύνθηκε στους πολίτες λέγοντας πως δεν υπάρχει δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι, όπως τόνισε "να δημιουργηθεί ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα διεκδίκησης και ένα ρεύμα ΑΛΛΑΓΗΣ απέναντι σε αυτή την πολιτική, που στερείται κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης".

Για το λόγο αυτό κατέθεσε τις βασικές προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Αναλυτικά τόνισε:

Α) Έρχομαι αρχικά στο θέμα της χρηματοδότησης, των πόρων που απαιτούνται για μια πιο ενεργή πολιτική στήριξης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Με αξιοποίηση των πόρων του Προϋπολογισμού με στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και όχι προσωρινά επιδόματα που εξανεμίζονται.

Με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της διασυνδεσιμότητας του δικτύου.

Με την έκτακτη φορολόγηση των προκλητικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των τραπεζών. Δεν είναι δυνατόν η διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και μέσου επιτοκίου στεγαστικών δανείων να είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ενώ περνάει όλα αυτά που περνάει η ελληνική κοινωνία.

Ανάλογες παρεμβάσεις προωθούνται η σχεδιάζονται ήδη στην Αγγλία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία όπου αναμένεται να αντληθούν 7 δισ ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Β) Ειδικότερα καταθέτουμε 7 συγκεκριμένες προτάσεις.

1ον) Τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα αλλά και την πρόνοια να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή τα βρεφικά είδη όπως το βρεφικό γάλα και οι πάνες.

Μια θεσμική παρέμβαση που εξασφαλίζει την σταθερή μείωση των τιμών, που ωφελεί ιδιαίτερα τον αδύναμο καταναλωτή.

2ον) Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας.

· Με απόφαση σε εθνικό επίπεδο ώστε να αναλάβουν και οι εταιρείες ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων. Ιδιαίτερα όταν οι προσπάθειες για ένα ανάλογο ευρωπαϊκό μέτρο καταλήγουν ως φαίνεται σε φιάσκο.

· Παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσους προχωρούν σε άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας όπως είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

3ον) Στήριξη-και ενίσχυση- της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ καθώς και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά.

Να αξιοποιηθεί η μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα καρτέλ στα καύσιμα.

4ον) Ενεργειακή δημοκρατία για την απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια.

· Ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας ώστε μαζί με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο να είναι ουσιαστικά δυνατή η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών, ώστε να καταστούν «αυτοπαραγωγοί» ΑΠΕ και να μειωθεί το κόστος ενέργειας.

· Προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών στην στέγη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

· Με αυτό τον τρόπο να μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού, και ο καταναλωτής να είναι και παραγωγός, δημιουργώντας και μία νέα κουλτούρα εξοικονόμησης.

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, η ομιλία του Δημάρχου Άργους Ορεστικού ήταν αποκαλυπτική της πελατειακής ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ ο δήμος αξιοποίησε Ευρωπαϊκά προγράμματα για να μηδενίσει το ενεργειακό κόστος του και να βοηθήσει ευάλωτες οικογένειες, όλα αυτά τα έργα μένουν αναξιοποίητα και κινδυνεύει να χρειαστεί να επιστρέψει πόρους του ΕΣΠΑ γιατί το δίκτυο δεν έχει χώρο και η Κυβέρνηση προτεραιοποίησε άλλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Το παράδειγμα του συγκεκριμένου δήμου δείχνει πόσο λανθασμένες είναι οι πολιτικές και ότι υπονομεύεται ευθέως η πράσινη δίκαιη μετάβαση στη χώρα μας.

5ον) Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων

· Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

· Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό για όλους τους συνταξιούχους

• Μειωμένο ενιαίο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

6ον) Δημιουργία κοινωνικής κατοικίας-ενίσχυση της φοιτητικής στέγης.

· Δημιουργία δεξαμενής 30.000 κατοικιών που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Θα προκύψουν μέσω της κατασκευής νέων και της ανακατασκευής παλαιών κατοικιών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και λιμνάζοντες πόρους του πρώην ΟΕΚ.

· Κίνητρα σε ιδιοκτήτες κατοικιών για να ανακαινίσουν και να εντάξουν στη δεξαμενή προς ενοικίαση τα ακίνητα τους με μακροχρόνια συμβόλαια και προσιτές τιμές.

· Πρόγραμμα κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών και ως τότε ενίσχυση για το ενοίκιο της φοιτητικής στέγης σε μη προνομιούχες οικογένειες .

Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

7ον) Προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.

Με δεδομένη και την πλήρη αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η Κυβέρνηση και την απειλή για δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς από τα funds, πήραμε την πρωτοβουλία κατάθεσης σχετικής τροπολογίας στην Βουλή.

Με τις προτάσεις μας αυτές :

· Προστατεύεται πλήρως η Α’ κατοικία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

· Δίδεται δικαίωμα προσφοράς για την αγορά του δανείου στον δανειολήπτη, πριν πωληθεί στα funds . Πάλι με συγκεκριμένα κριτήρια, δεν μιλάμε γενικά. Γιατί κάποιοι μιλούν για ηθικό κίνδυνο. Ας διαβάσουν τον ηθικό κίνδυνο και από την άλλη πλευρά. Την όχθη της αγωνίας και της απελπισίας του ελληνικού λαού.

· Καθορίζεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση χαμηλότερων δόσεων για την εξόφληση δανείων, και ορίζεται σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις.

· Προβλέπεται η επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων της αποπληρωμής για οικονομικά αδύναμους πολίτες και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

· Κατοχυρώνεται η προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και της κύριας κατοικίας για όλα τα επαγγέλματα, και των εμπόρων".

Τελευταία τροποποίηση στις 10:11 - 02 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.