ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαμεσολαβητής Στουρνάρας μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζιτών για τα επιτόκια

10:08 - 06 Δεκ 2022 | Οικονομία
Διαμεσολαβητής Στουρνάρας μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζιτών για τα επιτόκια
Σύσκεψη των διοικήσεων των τραπεζών με τον Γιάννη Στουρνάρα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα (5/12), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη στήριξη των δανειοληπτών που πλήττονται από τα αυξημένα επιτόκια.

Η κυβέρνηση πιέζει τους τραπεζίτες να λάβουν μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες, αλλά για την ώρα υπάρχει διάσταση απόψεων.

Οι τράπεζες για την ώρα έχουν προτείνει ένα πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών, αλλά η κυβέρνηση ζητά περισσότερα, βάζοντας στο κάδρο αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και εξορθολογισμό των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές.

Στην τελευταία συνάντηση τραπεζιτών - ΥΠΟΙΚ υπήρξε μικρή πρόοδος, με τις τράπεζες να προτείνουν την επιδότηση του 50% που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων σε κάθε δάνειο.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η δόση κάποιου ήταν 400 ευρώ και ύστερα από τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει φθάσει στα 500, η τράπεζα θα τη μειώσει στα 450 ευρώ. Θα μειώσει δηλαδή κατά 50% την αύξηση που προκύπτει από το αυξημένο επιτόκιο.

Μόνο που η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την παραπάνω μείωση μόνο για ευάλωτους δανειολήπτες που είχαν ενταχθεί και στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1», οι οποίοι δεν ξεπερνούν τις 30.000.

Η κυβέρνηση δεν είναι διόλου ικανοποιημένη από τα παραπάνω, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει και δημόσια πως περιμένει περισσότερα από τις τραπεζίτες.

Παράλληλα, είναι κρίσιμο να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάπλατα και το θέμα των προμηθειών που έχουν ορίσει οι τράπεζες για πολλές συναλλαγές και επιβαρύνουν τους πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει λοιπόν ελαφρύνσεις για τα παρακάτω:

  1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
  2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
  3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
  4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
  5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
  6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
  7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
  8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
  9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
  10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
  11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
  12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτά είναι τα δεδομένα, όπως καταγράφονται μέχρι σήμερα, με τον Γιάννη Στουρνάρα να αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο σε μία επιπλέον προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο θεσμικός του ρόλος και η μεγάλη του εμπειρία θεωρείται οτί μπορούν να παίξουν ρόλο ώστε να κλείσει το θέμα μέχρι το τέλος του έτους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 06 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.