ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ- φοροδιαφυγή: Νέας «γενιάς» έλεγχοι με «έξυπνα» όπλα- βαριά πρόστιμα Κύριο

11:44 - 06 Δεκ 2022 | Οικονομία
ΑΑΔΕ- φοροδιαφυγή: Νέας «γενιάς» έλεγχοι με «έξυπνα» όπλα- βαριά πρόστιμα
Ελέγχους με «έξυπνα» όπλα και βαριά πρόστιμα επιστρατεύει η ΑΑΔΕ στην προσπάθειά της για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα με τη χρήση φορητών υπολογιστών, tablets, φορητών scanners που θα «διαβάζουν» αποδείξεις, αλλά και πλατφόρμες που «κατεβάζουν» στοιχεία σε μηδενικό χρόνο για το φορολογικό παρελθόν των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η ΑΔΔΕ θα μπορεί να κάνει, επί τόπου, κατά τη διάρκεια των ελέγχων διασταυρώσεις και να εκδίδει επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Όλη αυτή η διαδικασία που περιγράφεται «πατάει» μέσα από το «ElenxisLive» τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ελεγκτές μέσω φορητών υπολογιστών και θα πληροφορούνται άμεσα για την οικονομική ταυτότητα και το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης. 

Στο μεταξύ, για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει δώσει ήδη εντολές για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πρόστιμα

Την ίδια ώρα «ανεβάζει» τη στοχοθεσία για εισπράξεις από πρόστιμα η ΑΑΔΕ για το 2023, με βάση την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού.

Έτσι, ο πήχης τοποθετείται στα 681 εκατ. ευρώ, επίπεδο αρκετά υψηλότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του 2022 για 618 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα κλείσει με οριακή απόκλιση.

Η «επίδοση» αυτή βασίζεται εν πολλοίς αφενός στην ένταση των ελέγχων αλλά και στο νέο ποινολόγιο της Εφορίας που κωδικοποιήθηκε πρόσφατα δίνοντας τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να αξιοποιήσει στο έπακρον το πρόγραμμα των κυρώσεων για τους φορολογούμενους που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία ή δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις ή καθυστερούν να υποβάλουν ή αποκρύπτουν εισοδήματα προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων.

Υπενθυμίζεται ότι 4.240.749 φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έχουν εκκρεμότητα με τις ΔΟΥ ενώ ενώπιον μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι 2.020.050 φορολογούμενοι.

Με τον νέο κώδικα τα πρόστιμα, ανάλογα με το είδος της παράβασης, διαμορφώνονται ως εξής:

1)Μη υποβολή δήλωσης: Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων και λοιπών φόρων από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.

2)Εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις: Το αυτοτελές πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ για φορολογούμενους μη υπόχρεους στη τήρηση λογιστικών βιβλίων, σε 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και σε 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Πρόστιμα δεν επιβάλλονται σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα και υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.

3)Ανακριβείς χρεωστικές δηλώσεις: Σε περίπτωση έκδοσης πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου λόγω ανακρίβειας στα στοιχεία της δήλωσης επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα ως εξής:

  • 10% επί της διαφοράς του κύριου φόρου εάν η διαφορά ανέρχεται από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση
  • 25% επί της διαφοράς του κύριου φόρου, εάν η διαφορά υπερβαίνει το 20% έως 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση
  • 50% επί της διαφοράς του κύριου φόρου, εάν η διαφορά υπερβαίνει το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης (εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων και λοιπών φόρων).

Ειδικά για τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους το πρόστιμο ανέρχεται σε 50% επί της διαφοράς του κύριου φόρου.

Σε περίπτωση που υποβληθεί εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική χρεωστική δήλωση  μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου τα παραπάνω πρόστιμα μειώνονται στο 60%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών με εξαίρεση τον παρακρατούμενο φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Πέραν των προστίμων επί του ποσού του φόρου που προκύπτει από τις εκπρόθεσμες ή ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις επιβάλλεται τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης για την καταβολή του κύριου φόρου χωρίς να υπάρχει ανώτατο όριο στην προσαύξηση.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.