ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μαύρες» προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχεται ύφεση το 2023

18:36 - 10 Ιαν 2023 | Οικονομία
«Μαύρες» προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχεται ύφεση το 2023
Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 σε επίπεδα που «πέφτουν» στο χείλος της ύφεσης για πολλές χώρες, καθώς ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών εντείνεται, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου αποδυναμώνονται.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αναπτυξιακός δανειστής αναμένει πλέον αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,7% το 2023. Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό εκτός των υφέσεων του 2009 και του 2020 εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στην προηγούμενη έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τον Ιούνιο του 2022, η τράπεζα είχε προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 στο 3%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι οι μεγάλες επιβραδύνσεις στις προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των απότομων περικοπών στις προβλέψεις της στο 0,5% τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την ευρωζώνη, θα μπορούσαν να προμηνύουν μια νέα παγκόσμια ύφεση λιγότερο από τρία χρόνια μετά την τελευταία.

«Δεδομένων των εύθραυστων οικονομικών συνθηκών, οποιαδήποτε νέα δυσμενής εξέλιξη -όπως υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός, απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού, αναζωπύρωση της πανδημίας COVID-19 ή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων- θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση που συνόδευε την έκθεση.

«Καμπανάκι» για νέες πιέσεις

«Οι ζοφερές προοπτικές θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς, όπως επισημαίνει, αγωνίζονται με βαριά χρέη, αδύναμα νομίσματα, αύξηση εισοδήματος και επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων που προβλέπεται τώρα με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% τα επόμενα δύο χρόνια -λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού των τελευταίων δύο δεκαετιών-.

«Η αδυναμία στην ανάπτυξη και στις επιχειρηματικές επενδύσεις θα επιδεινώσει τις ήδη καταστροφικές ανατροπές στην εκπαίδευση, την υγεία, τη φτώχεια και τις υποδομές και τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να μειώνονται καθώς το 2022 πλησίαζε στο τέλος του, με χαμηλότερες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, αλλά προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι νέων διαταραχών του εφοδιασμού είναι υψηλοί και ο αυξημένος δομικός πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει. «Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο, επιδεινώνοντας την παγκόσμια επιβράδυνση», πρόσθεσε η τράπεζα.

Τι προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ζήτησε αυξημένη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τα επισιτιστικά και ενεργειακά σοκ, τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από συγκρούσεις και τον αυξανόμενο κίνδυνο κρίσεων χρέους. Ανέφερε, δε, ότι απαιτούνται νέες ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικού κεφαλαίου και εγχώριων πόρων για να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην κλιματική προσαρμογή, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την υγεία.

Η νέα έκθεση έρχεται καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να εξετάσει έναν νέο «οδικό χάρτη εξέλιξης» για το ίδρυμα ώστε να επεκτείνει σημαντικά την ικανότητα δανεισμού του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων κρίσεων. Το σχέδιο θα καθοδηγήσει τις διαπραγματεύσεις με τους μετόχους, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, για τη μεγαλύτερη ανανέωση του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας από τη δημιουργία της στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:38 - 10 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.