ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξημένη ζήτηση ρεύματος, λόγω Μπάρμπαρα- Καλύπτεται με «αέρα» και λιγνίτες

10:44 - 06 Φεβ 2023 | Οικονομία
Αυξημένη ζήτηση ρεύματος, λόγω Μπάρμπαρα- Καλύπτεται με «αέρα» και λιγνίτες
Η αιολική ενέργεια αναδεικνύεται πρωταθλήτρια για σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στο μίγμα ρεύματος.

Αναλυτικά, οι ΑΠΕ μετέχουν με 38,9% στο μίγμα, με "σβησμένα" βέβαια τα φωτοβολταϊκά και με παρόντα τα αιολικά, ενώ ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου με μερίδιο 17,1%. οι λιγνίτες με 16,4%, τα υδροηλεκτρικά με  8,9%, οι εισαγωγές το 14,2%, ενώ οι εξαγωγές αναμένονται στο 7,4% που αντιστοιχεί σε 12.261 MWh.

Λόγω καιρού η ζήτηση αναμένεται αυξημένη με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 6.712 MW και να ξεπερνάει τα 8.000 MW από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 7:30 το βράδυ. Ακόμη υψηλότερος προβλέπεται ο μέσο όρος της ζήτησης για τις 7/2 στα 6.795 MW και στις Τετάρτη 8/2 στα 6.931 MW. 

Η τιμή είναι ανεβασμένη στα 164,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σχέση με τα 137,43 της χθεσινής μέρας.

Να σημειωθεί ότι η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 είναι προγραμματισμένο να συνεισφέρει έως 560 MW σήμερα. Μπορεί, δε, να μην έχει ενταχθεί επισήμως ακόμη στο σύστημα αλλά λειτουργεί σε κάποιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι μπορεί να αποδώσει έως και 660 MW έχοντας τις  χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων, σε σύγκριση με άλλες λιγνιτικές μονάδες.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ εκτός λειτουργίας είναι η Μεγαλόπολη 3, το Λαύριο 4, η Protergia λόγω εργασιών και επίσης λόγω εργασιών τα υδροηλεκτρικά Σφικιά 3 και Θησαυρός 2.

Στο σύστημα συμμετέχουν σήμερα και οι 5 λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου με ισχύ 1.104 MW.

Στο μεταξύ Ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του χθες αργά το βράδυ ανακοίνωσε, σχετικά με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία "Μπάρμπαρα", ότι έχει αποκατασταθεί σχεδόν το σύνολο των βλαβών στο Δίκτυο, στις περιοχές που έχουν πληγεί. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, υπάρχουν θέματα με το ρεύμα σε Αυλώνα, Μαλακάσα και Αφίδνες.

Αναλυτικότερα, στην Αττική έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες ενώ  ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες ώρες οι εργασίες στο Γραμματικό.

Στις Θεσσαλία, Σποράδες και Εύβοια, το σύνολο των βλαβών που σημειώθηκαν από το πρωί έχουν αποκατασταθεί, πλην ολίγων ορεινών οικισμών στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου ήταν αδύνατη η πρόσβαση στα συνεργεία.

Επίσης την τελευταία ώρα προέκυψαν βλάβες και στις περιοχές Μαρτίνου και Τραγανά του Δήμου Λοκρών στις περιοχές Κάστρου και Ακραιφνιού του Δήμου Ορχομενού, καθώς και στην Αλίαρτο,  στις οποίες επιχειρούν συνεργεία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν παρουσιάζει προβλήματα από την κακοκαιρία.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον ΔΕΔΔΗΕ τηλεφωνικά στη δωρεάν γραμμή 8004004000 ή/και να δηλώνουν τυχόν προβλήματα ηλεκτροδότησης μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.