ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αναβιώνουν» οι ρυθμίσεις για οφειλές στο δημόσιο- Τι εξετάζεται

09:13 - 07 Φεβ 2023 | Οικονομία
«Αναβιώνουν» οι ρυθμίσεις για οφειλές στο δημόσιο- Τι εξετάζεται
Στην “παλέτα” των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση για να δώσει “ανάσες” στην οικονομία και τα νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργεί ο πληθωρισμός είναι και η θέσπιση μηχανισμών ρυθμίσεων για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις ΔΟΥ.

Ουσιαστικά στο τραπέζι, υπό τα “όμματα” και των θεσμών είναι η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων, με στόχο να αντιμετωπιστεί ένας πιθανός κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων χρεών προς το Δημόσιο. 

Λόγω και της “δυσανεξίας” των θεσμών για τις ρυθμίσεις, που όπως έχουν αναφέρει κλονίζουν την “κουλτούρα πληρωμών”, φαίνεται να μην εξετάζεται μια νέα ρύθμιση οφειλών, αλλά μόνο το άνοιγμα παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων αλλά και των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν, λόγω των συνθηκών ακρίβειας και κρίσης, να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να επανέλθουν στο δρόμο των πληρωμών και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ,πάνω από 2.045.763 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ ο καθένας και η φορολογική διοίκηση μπορεί να ασκήσει μέτρα είσπραξης  εις βάρος τους καθώς δεν έχουν ενταχθεί  σε ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, την ώρα που τα φρέσκα  ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ανήλθαν στα 7,3 δισ. ευρώ.

Τι εξετάζεται

Ειδικότερα εξετάζεται να αναβιώσουν οι παλαιές ρυθμίσεις:

Ρύθμιση 100-120 Δόσεων

Η  ρύθμιση θα αφορά όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις αυτές και θα προβλέπει τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν και τις προηγούμενες φορές.

Οι οφειλέτες που θα επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται αν ο οφειλέτης:

– δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

– δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

– δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν ο οφειλέτης:

– δεν καταβάλει 2  συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.

– δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

–  δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.

–  υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.

2. Ρύθμιση  36-72 δόσεων για   τα χρέη της πανδημίας-ενεργειακής κρίσης

Στο τραπέζι, επίσης, είναι το άνοιγμα της ρύθμισης με τις 36 έως 72 δόσεις, που αφορούσε όσους  φορολογούμενους είχαν αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. 

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν  όσες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές επιχειρήσεων βεβαιώθηκαν σε συγκεκριμένο διάστημα. Η  ρύθμιση  ενεργοποιείται με την καταβολή της 1ης δόσεως και  χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών. Κατόπιν καθίσταται υποχρεωτική η άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Ασφαλιστικών εισφορών).  

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.