ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καθαρογράφεται» το τελευταίο πακέτο παροχών πριν από τις εκλογές-Τι περιλαμβάνει

11:31 - 13 Φεβ 2023 | Οικονομία
«Καθαρογράφεται» το τελευταίο πακέτο παροχών πριν από τις εκλογές-Τι περιλαμβάνει
Εντός των επομένων ημερών αναμένονται οι εξαγγελίες από το υπουργείο Οικονομικών για νέες παροχές και μέτρα στήριξης. Το “πακέτο” των νέων ενισχύσεων περιλαμβάνει μειώσεις επιτοκίων, ρυθμίσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο, έκτακτες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και προεκλογικές υποσχέσεις μειώσεων φόρων για τα επόμενα έτη.

“Έχει  δημιουργηθεί ένας ασφαλής δημοσιονομικός χώρος” είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το Σαββατοκύριακο στον ΑΝΤ1 και εκτίμησε πως “τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε και το ποσό”.

Με βάση αυτό το ποσό “ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις –πέραν  και όσων έχουν ήδη ως τώρα ανακοινωθεί”.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τετάρτη (15/2) στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχουν μία πρώτη αλλά πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων το 2023.

Μενού μέτρων 

Την επόμενη ημέρα, συγκεκριμένα, την Πέμπτη (16/2), θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα φέρνει αλλαγές και βελτιώσεις στις ρυθμίσεις χρεών μέσω του Εξωδικαστικού. Όπως προανήγγειλε ο κύριος Σταϊκούρας, οι πιστωτές θα υποχρεωθούν να δίνουν εξηγήσεις κάθε φορά που θα αρνούνται να προσφέρουν στον οφειλέτη την ρύθμιση που προτείνει αυτόματα -βάσει αλγορίθμου- η πλατφόρμα του εξωδικαστικού. 

Στόχος είναι, τράπεζες και διαχειριστές χρεών δανείων να κάνουν άμεσα δεκτές περισσότερες ρυθμίσεις δανειοληπτών που προσφεύγουν στον Εξωδικαστικό. «Ως το καλοκαίρι του 2022 οι τράπεζες απέρριπταν το 77% των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού, ενώ τώρα απορρίπτουν το 30%» ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, δείχνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης του ποσοστού αποδοχής των ρυθμίσεων.  

Οι δόσεις στο δημόσιο

Εκτός από τις μόνιμες ρυθμίσεις, την Παρασκευή (17/2) πιθανότατα θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις για «έκτακτες» ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο.

 «Σχεδιάζουμε όμως μία ρύθμιση που θα σέβεται όποιον τα φέρνει βόλτα δύσκολα και, αλλά και για όσους έχουν βρεθεί σε δυσκολία για πρώτη φορά» τόνισε στη συνέντευξή του ο κ.Σταϊκούρας.  Όπως είπε «120 δόσεις δεν υπάρχουν πουθενά σε καμία χώρα του κόσμου και πιστεύω –όπως και πολλοί- ότι μια οριζόντια  ρύθμιση "χαλάει" την κουλτούρα πληρωμών». Προανήγγειλε όμως «ένα σχήμα ρυθμίσεων που δεν θα χαλάει την κουλτούρα πληρωμών, ένα σχήμα που δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης».

Συνταξιούχοι

Επίσης στο τράπεζι είναι στοχευμένες παροχές ως επίδομα προσωπικής διαφοράς στη μεγάλη πλειοψηφία των  900.000 συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που έχασαν τις αυξήσεις 7,75% στις συντάξεις.

Την  έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν θα πάρουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση στη σύνταξή τους το 2023 λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς, αλλά και όσοι πήραν αύξηση αλλά ήταν «ψαλιδισμένη».

Προτείνεται να τη λάβουν ακόμα και οι συνταξιούχοι  που κέρδισαν μεσοσταθμικά από 5 έως 7 ευρώ από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000 - 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση από την αναπροσαρμογή κατά 7,75% το 2023, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο. 

Ευάλωτοι

Στο μενού βρίσκεται ακόμα η εισοδηματική ενίσχυση 350 ευρώ  με τη μορφή επιδόματος Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Σχεδιάζεται να εισπράξουν την ενίσχυση δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μακροχρόνια άνεργοι. Επιπλέον εξετάζονται σε μεσοπρόθεσμη βάση μειώσεις φόρων και εισφορών.

Οι τελικές ανακοινώσεις περνούν πάντως μέσα και από τις αποφάσεις του Eurogrοup που συνεδριαζει σήμερα (13/2).  Αυτές θα καθορίσουν πανευρωπαϊκά τη συνέχιση και το μέλλον των μέτρων στήριξης, αλλά και την επιστροφή χωρών με υψηλό χρέος -όπως η Ελλάδα- από τα ελλείμματα στα πρωτογενή πλεονάσματα   κατά το 2023.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 13 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.