ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι αλλαγές που προωθούνται

23:18 - 19 Φεβ 2023 | Οικονομία
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι αλλαγές που προωθούνται
Την Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία περιλαμβάνει αλλαγές με στόχο να ανακουφίσει περισσότερους δανειολήπτες.

Σήμερα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το OPEN, το ποσοστό αποδοχής είναι πολύ χαμηλά, μόνο στο 20%, ενώ υπολογίζεται ότι γίνονται μόλις 200 ρυθμίσεις την εβδομάδα.

Τι αλλάζει:

  • Αιτιολόγηση απόρριψης: Τράπεζες και servicers θα πρέπει να αιτιολογούν για ποιον λόγο απέρριψαν το σχήμα δόσεων που βγάζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

  • Ρύθμιση ακόμα και σε έναν πιστωτή: Όποιος, για παράδειγμα, έχει «κόκκινο» δάνειο σε κάποια τράπεζα, αλλά δεν έχει οφειλές είτε στο Δημόσιο είτε στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορεί να ενταχθεί πλέον στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν άλλαξε το όριο, η οφειλή θα πρέπει να είναι πάνω από 10.000 ευρώ.

  • Τέλος η ποινή πρόωρης προεξόφλησης: Αν ο δανειολήπτης έχει τα χρήματα να ξεπληρώσει το υπόλοιπο των οφειλών του, δεν θα πληρώνει από εδώ και πέρα την ποινή.

  • Μείωση επιτοκίων από 5% σε 3%.

  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ σε 240 δόσεις και για τράπεζες ή servicers σε 420 δόσεις. Για τους πολύ ευάλωτους μπορεί να γίνει κούρεμα ως 80% για τα χρέη στο Δημόσιο και ως 90% για τις τράπεζες.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 20 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.