ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Moody’s αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας Κύριο

00:47 - 18 Μαρ 2023 | Οικονομία
Η Moody’s αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας
Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s Investors Service, αφήνοντας αμετάβλητη τη χώρα στη βαθμίδα Ba3, τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται ότι η Moody’s είναι ο μόνος από τους μεγάλους οίκους που αξιολογεί την Ελλάδα αρκετά χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και δεν την έχει αναβαθμίσει από τον Νοέμβριο του 2020.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση του outlook σε θετικό είναι η προοπτική μιας περιόδου υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, εν μέρει ως αποτέλεσμα βελτιώσεων στη διακυβέρνηση και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της οικονομίας και των τραπεζών, που αποδίδουν εμφανώς καρπούς.

Μαζί με τη συνεχιζόμενη δέσμευση για ισχυρή δημοσιονομική θέση και την εφαρμογή μέτρων, η μεγαλύτερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει σε σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Ba3» αντανακλά μια ισορροπία μεταξύ των βελτιώσεων που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας με συνεχείς προκλήσεις. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αγορών εργασίας θα υποστήριζαν υψηλότερη βαθμολογία.

Επιπλέον, η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους παραμένει πολύ υψηλή και υποστηρίζεται από τους επίσημους πιστωτές, με μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρη επιστροφή στη χρηματοδότηση βάσει της αγοράς που συνεπάγεται τη διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Η Moody's προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα κυμανθεί στο 1,8% περίπου το 2023 και το 2024, με βασικούς οδηγούς την κατανάλωση και την διατήρηση αυξημένων επενδύσεων.

Μετά τη Moody’s ακολουθεί η Standard and Poor’s (S&P) στις 21 Απριλίου, η οποία στην τελευταία αξιολόγηση στις 21 Οκτωβρίου 2022  είχε διατηρήσει το ΒΒ+ με σταθερό outlook. Η Moody's έχει προγραμματισμένη εντός του 2023 άλλη μια αξιολόγηση για την Ελλάδα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:00 - 18 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.