ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Οικονομικών: «Βλέπει» μεγαλύτερη ανάπτυξη- «Κλειδιά» Ενέργεια, Τράπεζες

08:39 - 21 Μαρ 2023 | Οικονομία
Υπ. Οικονομικών: «Βλέπει» μεγαλύτερη ανάπτυξη- «Κλειδιά» Ενέργεια, Τράπεζες
Θετικές εξελίξεις σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ φέτος "βλέπει" το οικονομικό επιτελείο με "λοκομοτίβα" την πορεία των τιμών ενέργειας αλλά και τα διαφαινόμενα μηνύματα από τα μέτωπα του τουρισμού και των εξαγωγών.

Έτσι, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες αναμένεται να υπάρχει αναθεωρημένο σενάριο για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα αναμένεται ο “πήχης” να μπει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για το 2023 (από 1,8% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό). Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζει η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, που είναι ραγδαία. 

Σε πτώση οι ενεργειακές τιμές

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου brent στις διεθνείς αγορές έχουν πέσει σε σχέση με πέρυσι την ίδια μέρα κατά 32% περίπου, στα 67 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη TTF είναι μεωμένες κατά 59% περίπου, κάτω από τα 40 ευρώ/MWh με σταθερές καταγραφές το τελευταίο διάσημα κάτω από τα 45-47 ευρώ/MWh.

Επίσης, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί φέτος στα 58 ευρώ- αντί 124 ευρώ. Μάλιστα εκτιμά ότι θα διατηρηθεί περίπου σε αυτά τα επίπεδα την επόμενη διετία. Όσον αφορά στη χονδρική τιμή του ρεύματος, η μέση τιμή αναμένεται στα 158 ευρώ/MWh, αντί αρχικής εκτίμησης 325 ευρώ/MWh.  

Σημειώνεται ότι εισαγωγές φυσικού αερίου με τιμή 20 ευρώ/MWh κόστιζαν στην ελληνική οικονομία 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Η εκτίναξή τους πέρυσι σε 120 ευρώ/MWh, σε μέσα ετήσια επίπεδα, υπολογίζεται πως έστειλε το λογαριασμό στα 10 δισ. ευρώ. 

Με βάση προβλέψεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών αν οι τιμές μείνουν φέτος σε μέσα επίπεδα στα 50 ευρώ/MWh “τότε ο λογαριασμός πέφτει κοντά στα 5 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει επιπλέον 2 με 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ”. Βέβαια, στην παρούσα φάση δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον, ούτε στις τιμές του φυσικού αερίου, ούτε στο τραπεζικό σκηνικό, παρά τις διαβεβαιώσεις.

Όπως, χαρακτηριστικά, πάντως, ανέφερε,  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το περασμένο Σάββατο, με βάση και τα τελευταία δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο η ανάπτυξη αναμένεται το 2023 να υπερβαίνει αρκετά το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,8% που είχε τεθεί στον φετινό προϋπολογισμό.

“Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 6% το 2022. Η φορολογική ικανότητα των πολιτών είχαμε ρεκόρ είσπραξης φόρων. Το 83% της κοινωνίας πλήρωσε τους φόρους της. Η ανάπτυξη φαίνεται το 2023 αντί για 1,8% να υπερβαίνει το 2%, να είναι στο 2,3%, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι της τάξης του 4,5% στο σύνολο του έτους, με παράλληλη μείωση της ανεργίας, ενώ παράλληλα υπάρχουν διευκολύνσεις για όσους έχουν χρέη από δάνεια και οφειλές”, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αναλύσεις από φορείς, όπως τράπεζες, δίνουν προβλέψεις για ανάπτυξη  ακόμη και 2,5% εφέτος και άνω, κατά μέσον όρο.

Βελτιωμένη αναμένεται να είναι η εικόνα και στο μέτωπο του πληθωρισμού με βάση τον κ. Σταϊκούρα: “Φαίνεται πως είναι της τάξεως του 4,5%” και όχι 5,6% που είχε προβλεφθεί στον φετινό Προϋπολογισμό.ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Το "άκος" της τραπεζικής αναταραχής

Οι εξελίξεις στις τιμές ενέργειας μπορεί να αποτελούν ένα ”δώρο”, ωστόσο, η αβεβαιότητα στο μετωπο των τραπεζών και ειδικά από τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων δεν αφήνει περιθώριά εφησυχασμού. Άλλωστε η άνοδος στο κόστους χρήματος μπορεί να βάλει "φρένο" σε επενδύσεις, που έχει τόσο ανάγκη η χώρα, αλλά και να εντείνει τον κίνδυνο για νέα κόκκινα δάνεια.

“Αν δεν είχε προκύψει η τραπεζική κρίση, πηγαίναμε ολοταχώς για διαφορετική πρόβλεψη του φετινού ΑΕΠ”, σημειώνει αρμόδια πηγή του Υπ. Οικονομικών δίνοντας το στίγμα.

Το δημοσιονομικό “μάζεμα”

Τα πραγματικά δύσκολα, πάντως, έχουν να κάνουν με το 2024 και το δημοσιονομικό “μάζεμα” που πρέπει να συνεχιστεί με ένταση τότε και μετά από μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαίος οικονομικός αναλυτής στο περιθώριο εκδήλωσης τη Δευτέρα, “έχουν δοθεί πολλά λεφτά  και είναι ένα ερώτημα το ποιος θα τα μαζέψει μετα τις εκλογές που σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις θα είναι σε πίεση”.

Πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι η νέα κατεύθυνση που δίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας, σε συνδυασμό με τον κόφτη στις πρωτογενείς δαπάνες ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική και βέβαια προκρίνει το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα. 

Για, φέτος, βέβαια,  2023 ο στόχος είναι “βατός”, μόλις 0,7%του ΑΕΠ. Ωστόσο του χρόνου θα πρέπει τα πλεονάσματα να φτάσουν το επίπεδο τουλάχιστρον, του 2% του ΑΕΠ, ώστε να μη χαλάσει και η “συνταγή βιωσιμότητας του χρεους”. Κι αυτό βέβαια σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων που “χτυπούν” την ανάπτυξη.  Εκτός, βέβαια,  αν πετύχει ένα σχετικό “κούρεμα” η ελληνική πλευρά και δη η επόμενη κυβέρνηση.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.