ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Προτιμώμενη η αγορά της Ελλάδας στην αναδυόμενη Ευρώπη Κύριο

13:35 - 25 Μαϊ 2023 | Οικονομία
Morgan Stanley: Προτιμώμενη η αγορά της Ελλάδας στην αναδυόμενη Ευρώπη
Στις overweight επιλογές της τοποθετεί την Ελλάδα η Morgan Stanley, όσον αφορά στη ζώνη ΕΕΜΕΑ και την περιοχή της Αναδυόμενης Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος σημειώνει ότι οι αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας παρουσιάζουν μέχρι στιγμής τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή ΕΕΜΕΑ.

Δίνοντας έμφαση τόσο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας, τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τα βήματα προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο αμερικανικός οίκος εξηγεί ότι οι αγορές μετοχών τείνουν να αρχίζουν να καταγράφουν ένα «ράλι» σε σχετική βάση περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα.

Όπως τονίζει η Morgan Stanley, μετά από ένα βραχυπρόθεσμο sell off, η εγχώρια αγορά ανέκαμψε έναντι των αναδυόμενων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γενικές τάσεις όσον αφορά στην κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece συνεχίζουν να ξεπερνούν εκείνες των αναδυόμενων αγορών, της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Φθηνές οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές. Η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 7,7x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, εξακολουθώντας να βρίσκεται κατά 1,1 (τυπική απόκλιση - S.D) χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Ο δείκτης της μερισματικής απόδοσης έχει απομακρυνθεί από το πρόσφατο υψηλό του και πλέον βρίσκεται στο 4,9% ή 1,4 (τυπική απόκλιση - S.D) υψηλότερα από το μέσο όρο του. Ο δείκτης P/BV είναι υψηλότερος έναντι του ιστορικού στο 1x, που δικαιολογείται από ένα βελτιωμένο σχετικά δείκτη ROE (δυναμική των αποδόσεων), που επί του παρόντος διαμορφώνεται στο 12,5%, ήτοι 2,6 (τυπική απόκλιση - S.D) υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Τέλος, όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, η Morgan Stanley εκτιμά ότι επωφελούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αποτελούν το 38% του δείκτη MSCI Greece, ενώ οι αμυντικές καταναλωτικές επιχειρήσεις και οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν άλλο ένα 34% του δείκτη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει σημαντική μείωση των NPEs, με όλες τις τράπεζες να επιτυγχάνουν μονοψήφιο δείκτη NPEs από το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει ισχυρές επιδόσεις σε ετήσια βάση και τα τεχνικά στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκονται τώρα σε «υπεραγορασμένη» περιοχή, αν και λιγότερο από ότι ήταν πριν τρεις μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.