Ο Θεόδωρος Πελαγίδης μίλησε στην EΡΤΝews σχετικά με το οικονομικό αποτύπωμα των δηλώσεων του Τραμπ για τον Καναδά, την Γροιλανδία και τον Παναμά, τονίζοντας: «Είναι κυρίως, απ’ ότι φαίνεται, ζητήματα γεωπολιτικής και ασφαλείας, τα οποία έχουν οπωσδήποτε κάποια σημασία οικονομική, αλλά κυρίως όμως αφορά το ζήτημα της γεωπολιτικής. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχει βάλει σε στόχο αυτό που λέμε χώρες του ΝΑΤΟ ή χώρες που είναι συμμαχικές, αυτό που λέμε φιλικές χώρες, οικονομικά φιλικές».
Αναφερόμενος στο οικονομικό αντίκτυπο στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε: «Κατά το δικό μας το πρότυπο αυτές οι οικονομίες δεν μπορούν να πέσουν. Η κάθε χώρα έχει διαφορετικά ζητήματα να λύσει. Ας πούμε, η Γερμανία έχει ζητήματα δομικά. Η Γαλλία έχει ένα άλλο θέμα, το οποίο είναι και πολιτικό θέμα. Έχει και άλλες και άλλες δομές, πολιτικές και κοινωνικές, διαφορετικές. Έχει μερικά οικονομικά στοιχεία που θυμίζουν την Αμερική. Έχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6% περίπου της Αμερικής, προχωράει προς τα εκεί και ένα δημόσιο χρέος που περίπου φτάνει πάνω από το 110% προς το 120%. Η βασική διαφορά η ειδοποιός διαφορά είναι η Αμερική έχει το δολάριο και το δολάριο αποτιμάται με έναν τρόπο σήμερα που δίνει κάποια πλεονεκτήματα στην Αμερική».
Όσον αφορά το πως επηρεάζουν οι ευρωπαϊκές αναταράξεις την ελληνική οικονομία, ο κ. Πελαγίδης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η σταθερότητα της δεν κινδυνεύει αναφέροντας: «Η ελληνική οικονομία έχει μια σταθερή πορεία, η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που έχουν γίνει πριν από το τι έχει συμφωνηθεί και από τη ρύθμιση του χρέους. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ακόμα και η Αμερική, εκτός από τη Γαλλία και άλλες, έχουν ζητήματα να λύσουν και οι πολιτικές τους περιορίζονται από το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν μια πολιτική αντικυκλική δημοσιονομική για να βοηθήσουν την οικονομία τους. Άρα αυτή η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία μεταφράζεται σε ένα ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης που θα εξακολουθήσει να είναι πάνω από 2% προς 2,3 με 2,5 του χρόνου. Αυτή η σταθερότητα δεν κινδυνεύει, γιατί είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι της χρηματοδότησης για μια περίοδο που μπορεί να φτάνει και το τέλος της δεκαετίας αυτής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr