Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Στο φόντο της εκτίναξης των επενδύσεων και συναλλαγών σε crypto, το νομοσχέδιο αναμένεται να βάλει κανόνες στις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους για την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων.
‘Ηδη, από τον περασμένο φθινόπωρο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε δώσει τον τόνο μιλώντας σε εκδήλωση στο Νομισματικό Μουσείο, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για την ανάπτυξη αποτελεσματικού και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ, που επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.
«Τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε με στρουθοκαμηλισμό. Όμως δεν υπάρχει ο έλεγχος στο βαθμό που θα έπρεπε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε. Το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, πέρα από τις πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός θα διαμορφωθεί σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα κινείται σε τρεις άξονες:
- Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
- Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
- Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.
Παράλληλα, όπως σημείωσε, ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία το πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα. Ειδικότερα:
- Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Μάιο του 2023 εγκρίθηκε ο Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές. Τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία.
- Η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ. Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων. Οι περισσότερες προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στους ενωσιακούς κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.
Να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 2024/1114 (MiCA) έχει τεθεί σε ισχύ, θεσπίζοντας ενιαίους κανόνες για:
· Τη διαφάνεια στις δημόσιες προσφορές και τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων,
· Την αδειοδότηση και εποπτεία παρόχων κρυπτο-υπηρεσιών,
· Την προστασία επενδυτών και την αποτροπή χειραγώγησης της αγοράς.
Το Χρηματιστήριο
Σε σχέση με την λειτουργία της κεφαλαιαγοράς το νομοσχέδιο προτάσσει:
· Κίνητρα για την ενθάρρυνση της ζήτησης και την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας της αγοράς.
· Θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών με διεύρνση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος, που αναμένεται να παίξουν και ρόλο στην εποπτεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Σενάρια για το φόρο
Πάντως, η απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλέγματος, σήμερα επιτρέπει την αφορολόγητη διακίνηση μεγάλων ποσών από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα με τα κέρδη να μην δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις ενώ όσοι θέλουν να το κάνουν δυσκολεύονται καθώς το πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο.
Το μήνυμα της ΤτΕ
“Το κεντρικό, δίδαγμα που οδηγεί στην επιτυχή καθιέρωση οποιασδήποτε μορφής χρήματος είναι, πέρα από την όποια ελκυστικότητα των χρηστικών και τεχνικών του χαρακτηριστικών, η αξιοπιστία και η δημιουργία εμπιστοσύνης. Άρα κάθε συζήτησή μας σχετικά με το χρήμα ξεκινά πάντα από εκεί” τόνισε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα των crypto.
“Πολλοί επίσης αναρωτιούνται αν θα κυριαρχήσουν τα κρυπτονομίσματα. Η μέχρι σήμερα πορεία της αγοράς κρυπτο-νομισμάτων, ή, σωστότερα, κρυπτο-στοιχείων, και παραγώγων τους ή επενδυτικών προϊόντων που σχετίζονται με αυτά, είναι αμφιλεγόμενη. Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες κρυπτογράφησης και αυτο-περιορισμού της έκδοσης («εξόρυξης») των κρυπτονομισμάτων τροφοδότησε ευφάνταστα σενάρια ιδιωτικοποίησης του χρήματος και διεθνούς χρήσης του χωρίς συνοριακούς ή άλλους κρατικούς περιορισμούς.
Όμως στη συνέχεια διάφορα επεισόδια υπέρμετρης διακύμανσης των σχετικών αξιών, κερδοσκοπικών κινήσεων και περιστατικά απάτης, σε συνδυασμό με την έλλειψη θεσμικού πλαισίου και αξιόπιστης υποδομής της αγοράς κατέληξαν να αποτρέπουν την αποδοχή και χρήση των κρυπτοστοιχείων ως χρήματος. Νομίζω δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε επιμέρους περιπτώσεις. Είναι γνωστή για παράδειγμα η κατάρρευση του FTX με ό,τι αυτή αποκάλυψε όχι μόνο για την κατάχρηση χρημάτων πελατών πολλών δισεκατομμυρίων με απουσία στοιχειωδών κανόνων διακυβέρνησης αλλά ακόμα και για την ανυπαρξία έδρας λειτουργίας ή αρμόδιας εποπτικής αρχής. Πλέον έχει γενικευθεί η αντίληψη ότι τα κρυπτο-στοιχεία χρησιμοποιούνται περισσότερο ως μέσα κερδοσκοπίας παρά ως χρήμα, δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν πληρούσαν τη βασική προϋπόθεση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης” τόνισε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε:
“Οφείλουμε να πούμε ότι η κατάσταση τώρα αλλάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου για τα κρυπτο-στοιχεία (Οδηγία «MiCA» - Μarkets in CryptoAssets), το οποίο εισάγει διαφάνεια και σημαντικές υποχρεώσεις για τους εμπλεκόμενους σε αυτά. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το εν λόγω πλαίσιο, τα κρυπτο-στοιχεία δεν αποτελούν νόμισμα. Θα φανεί λοιπόν στην πράξη κατά πόσον οι συναφείς δραστηριότητες θα είναι εν προκειμένω ελκυστικές σε περιβάλλον νομιμότητας, κανόνων και διαφάνειας. Σε άλλες χώρες, όπως οι Ην. Πολιτείες, δεν έχει ακολουθηθεί ανάλογη πολιτική, με τα κρυπτο-στοιχεία να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτός ρυθμιστικού πλαισίου. Εκεί είδαμε το θέμα να βρίσκεται ψηλά και στις συζητήσεις της προεκλογικής καμπάνιας."
Το ιδιωτικό χρέος
Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις πέντε παρεμβάσεις, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ και έχουν στόχο την αύξηση των ορίων για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα:
· Διπλασιάζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με προϋπόθεση οι οφειλές να μην ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.
· Υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης από τους πιστωτές πριν τον πλειστηριασμό, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την εκπλειστηρίαση.
· Απαλλαγή οφειλετών χωρίς πτωχευτική διαδικασία: Δικαστής θα μπορεί να διαπιστώνει την πλήρη διαγραφή χρεών αν δεν επαρκεί η περιουσία του οφειλέτη.
· Διεύρυνση των προθεσμιών ένταξης ευάλωτων οφειλετών στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας.
· Ρύθμιση δανείων με κρατική εγγύηση και μέσω εξυγίανσης επιχειρήσεων.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ρύθμιση για τους ζημιωθέντες της «Ασπίς Πρόνοια», προβλέποντας τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (ΕΚΙΑΖ) θα μπορεί να καταβάλλει προκαταβολές στους ασφαλισμένους, μέχρι το 25% των διαθέσιμων κεφαλαίων του, διασφαλίζοντας πιο γρήγορη αποζημίωση.