Έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που δημοσιεύθηκε σήμερα, θέλει τις ελληνικές επιχειρήσεις να εμφανίζονται σημαντικά πιο αισιόδοξες για τις επενδυτικές τους προοπτικές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Η Έρευνα Επενδύσεων του Ομίλου ΕΤΕπ (EIBIS) είναι μια ετήσια έκθεση που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ περιλαμβάνει και πρόσθετα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που επενδύουν συνεχίζει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζοντας την συνεχιζόμενη ισχυρή απόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Οι προοπτικές για τις επενδύσεις είναι θετικές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, συνολικά, είναι αισιόδοξες για το οικονομικό κλίμα, τις επιχειρηματικές προοπτικές, τη διαθεσιμότητα εξωτερικής και εσωτερικής χρηματοδότησης και ελαφρώς θετικές για το πολιτικό ή ρυθμιστικό κλίμα, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν βελτίωση παρά επιδείνωση. Για κάθε δείκτη, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι, σε καθαρούς όρους, πιο αισιόδοξες από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα ξεχωρίζουν ως εξαιρέσεις από τον κανόνα, καθώς, συνολικά, αναφέρουν αρνητικές αντιλήψεις για το πολιτικό και ρυθμιστικό κλίμα.
Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις (72%) είναι ικανοποιημένες από το συνολικό επίπεδο επενδύσεων των τελευταίων τριών ετών, ένα ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ένα τέταρτο των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένουν να επενδύσουν στην επέκταση της παραγωγικής τους ικανότητας τα επόμενα τρία χρόνια, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό στον τομέα της μεταποίησης (38%), ο οποίος έχει καταγράψει καλή οικονομική απόδοση κατά τη διάρκεια του έτους.
Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για την Ελλάδα περιλαμβάνουν:
- Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο δραστήριες στο εμπόριο (είτε εντός ΕΕ είτε εκτός ΕΕ) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (74% έναντι 63%). Ενώ ορισμένες διαταραχές στο εμπόριο έχουν μειωθεί για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ, συνεχίζουν να επηρεάζουν σοβαρά τις ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων οι ανησυχίες για τη συμμόρφωση με νέες κανονιστικές ρυθμίσεις και πρότυπα και για πρόσφατες αλλαγές σε δασμούς και τελωνεία έχουν αυξηθεί από πέρυσι. Οι ανησυχίες για διαταραχές στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και για πρόσφατες αλλαγές σε δασμούς και τελωνεία είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αντίθετα, οι ελληνικές επιχειρήσεις ανησυχούν λιγότερο για την πρόσβαση σε πρώτες ύλες, ημιαγωγούς και μικροτσίπ ή άλλες συνιστώσες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
- Ο φόβος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι υψηλός στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι έχουν επηρεαστεί από τον φυσικό κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής (είτε ως σημαντική είτε ως μικρή επίπτωση). Επίσης, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων λαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (48%). Ιδιαίτερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν αγοράσει ή ανανεώσει προϊόντα ασφάλισης για την κάλυψη των ζημιών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (42% έναντι 21% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων).
- Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι λιγότερο πιθανό από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (77% έναντι 91% αντίστοιχα). Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν θέσει στόχους για την παρακολούθηση των εσωτερικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (24% έναντι 47% αντίστοιχα).
- Η επένδυση στην πράσινη μετάβαση είναι επίσης χαμηλότερη σε σχέση με την ΕΕ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν ήδη επενδύσει στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και λιγότερο πιθανό να σχεδιάζουν μελλοντικές επενδύσεις. Μόνο το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων (32%) αναφέρουν ότι επένδυσαν σε ενεργειακή αποδοτικότητα το 2023.
- Η καινοτομία και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι βασική πηγή ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις. Σχετικά με αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ, καθώς περίπου τρεις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις (29%) αναφέρουν δραστηριότητα καινοτομίας το 2023. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές στο θέμα της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών (53% έναντι 74%), όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα μεγάλα δεδομένα/AI, η 3D εκτύπωση και η επαυξημένη πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές επιχειρήσεις ηγούνται στην υιοθέτηση drones και έχουν την ίδια πιθανότητα με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την τεχνολογία 3D εκτύπωσης.
- Το 88% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τριβές στην ενιαία αγορά της ΕΕ κατά την εξαγωγή προϊόντων εντός της Ένωσης, έναντι μόλις 60% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συνολικά.
- Η γραφειοκρατία παραμένει πρόκληση: το 63% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό αποκλειστικά για τη διαχείριση διοικητικών απαιτήσεων, έναντι 86% στην ΕΕ.
- Στους τομείς των κατασκευών και των υποδομών, καθώς και μεταξύ των ΜμΕ, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις απασχολεί πάνω από το 10% του εργατικού της δυναμικού αποκλειστικά για γραφειοκρατικούς λόγους.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr