ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H ατζέντα των Eurogroup, Ecofin

14:54 - 13 Φεβ 2006 | Οικονομία
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Eurogroup και στο Συμβούλιο Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (13-14/2/2006), αντίστοιχα.
Α. Τα θέματα του Eurogroup είναι τα εξής: 1. Οικονομική κατάσταση
Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική κατάσταση, με έμφαση στις εξελίξεις του πληθωρισμού. 2. Δημοσιονομικές εξελίξεις: Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Θα συζητηθούν οι αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αναθεωρημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας, πριν εξεταστούν στο Συμβούλιο ECOFIN της 14ης/2/2006. 3. Στρατηγική της Λισσαβόνας
Η Ε. Επιτροπή υιοθέτησε στις 25 Ιανουαρίου την Ετήσια Έκθεση Προόδου και η Αυστριακή Προεδρία ετοίμασε προσχέδιο κειμένου κύριων σημείων. Η Eπιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και η Ε. Επιτροπή έχουν επίσης ετοιμάσει έκθεση για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Β. Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του ECOFIN είναι τα εξής: 1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης : Εξέταση αναθεωρημένων προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης.
Το Συμβούλιο θα κληθεί να διατυπώσει επίσημη γνώμη επί των αναθεωρημένων Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας και επί των αναθεωρημένων προγραμμάτων σύγκλισης της Εσθονίας, της Λετονίας και της Σλοβενίας. 2. Προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. (α) Στρατηγική της Λισσαβόνας (ΣτΛ): Ετήσια Έκθεση Προόδου της Ε. Επιτροπής.
Η Ε. Επιτροπή δημοσίευσε στις 25/01/2006 την Ετήσια Έκθεση Προόδου για την στρατηγική της Λισσαβόνας, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών μελών για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Ετήσια Έκθεση Προόδου αποβλέπει στη βελτίωση και την ενίσχυση του ρυθμού υλοποίησης της ΣτΛ. Υπάρχουν τρία κύρια στοιχεία στην Έκθεση Προόδου: Πρώτον, η έκθεση παρουσιάζει μία ανάλυση των 25 νέων εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που υπέβαλαν τα κράτη μέλη τον Οκτώβριο του 2005. Δεύτερον, εντοπίζει τα θετικά σημεία στα διάφορα εθνικά προγράμματα, για την προώθηση της ανταλλαγής καλών πρακτικών. Τρίτον, επισημαίνει τομείς όπου υπάρχουν ελλείψεις και προτείνει συγκεκριμένη δράση σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπισθούν. (β) Κείμενο βασικών θεμάτων.
Η Αυστριακή Προεδρία, κατόπιν διαβουλεύσεων με την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, προετοίμασε το Κείμενο Βασικών Θεμάτων για το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ως κύριες προκλήσεις για την Ευρώπη προσδιορίζονται ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός, η πληθυσμιακή γήρανση, οι μεσοπρόθεσμα υψηλές ενεργειακές τιμές και η ανάγκη διασφάλισης των ενεργειακών πόρων. (γ) Συμβολή της ΕΤΕπ στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Θα συζητηθούν οι προτάσεις που προετοίμασε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ε. Επιτροπή, με σκοπό τη στήριξη της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Αυστριακή Προεδρία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι προτάσεις αυτές αφορούν τέσσερις βασικούς άξονες δράσεων:
- Έρευνα και Ανάπτυξη / καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.
- Ενεργειακή απόδοση, ασφάλεια και διαφοροποίηση της προσφοράς ενέργειας.
- Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
- Υποστήριξη επενδύσεων σε υποδομές μεγάλης κλίμακας. (δ) Έκθεση για τη γήρανση του πληθυσμού.
Θα συζητηθεί η έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής για τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. 3. Διάφορα. - Διάσκεψη για τη φορολογία (Βιέννη, 6-7 Φεβρουαρίου 2006) – Απολογισμός.
Η Προεδρία θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για τη Φορολογία που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2006. Αντικείμενο της Διάσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΠΑ και η εξέταση πιθανών τρόπων αντιμετώπισής του. Συζήτηση σχετικά με τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας.
Το θέμα της χρηματοδότησης της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας είχε συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο ECOFIN της 10/9/2005, στο οποίο συμφωνήθηκε η τελική μορφή της ανακοίνωσης που εξέδω
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.