ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Οι ανερχόμενοι και οι φθίνοντες κλάδοι

16:49 - 18 Ιαν 2006 | Οικονομία
Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών και προϊόντων, η κατασκευή χαρτιού, η επεξεργασία δέρματος και κατασκευή ειδών ταξιδιού και υποδημάτων, η κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών και η παραγωγή προϊόντων καπνού είναι κλάδοι με σημάδια φθίνουσας πορείας. Αντίθετα, χαρακτηριστικά ανερχόμενων κλάδων παρουσιάζουν η παραγωγή βασικών μετάλλων, η παραγωγή προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά, οι εκδόσεις και οι εκτυπώσεις, η κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, οι συσκευές ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών, τα ιατρικά όργανα, τα όργανα ακριβείας και τα οπτικά και η ανακύκλωση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας του ΣΕΒ.
Σημειώνεται ότι ως φθίνων κλάδος ορίζεται εκείνος ο κλάδος οικονομικής δραστηριότητας που την εξεταζόμενη περίοδο 1995—2002 εμφανίζει σωρευτικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
* Απώλεια όγκου παραγωγής (δηλαδή έχει αρνητικό μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής όγκου).
* Η παραπάνω απώλεια παραγωγής δεν περιορίζεται σε μικρό αριθμό ετών, αλλά διασπείρεται σε τουλάχιστον 4 από τα 7 έτη για τα οποία διατίθενται στοιχεία (το κριτήριο της διάρκειας). Ο κλάδος δηλαδή έχει αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής όγκου για τουλάχιστον 4 από τα 7 εξεταζόμενα χρόνια.
* Μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της αξίας παραγωγής χαμηλότερο από το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών, όπως αυτός μετριέται από τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ. Ως ανερχόμενος κλάδος ορίζεται εκείνος ο κλάδος οικονομικής δραστηριότητας που κατά την εξεταζόμενη περίοδο 1995-2002, εμφανίζει σωρευτικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
* Αύξηση όγκου παραγωγής μεγαλύτερη του μέσου όρου της οικονομίας την εξεταζόμενη περίοδο 1995-2002 (δηλαδή έχει θετικό δείκτη σχετικού μεριδίου όγκου παραγωγής, RSI).
* Η παραπάνω ταχεία αύξηση της παραγωγής δεν περιορίζεται σε μικρό αριθμό ετών, αλλά διασπείρεται σε τουλάχιστον 4 από τα 7 έτη για τα οποία διατίθενται στοιχεία (κριτήριο της διάρκειας). Ο κλάδος δηλαδή έχει θετικό δείκτη σχετικού μεριδίου όγκου παραγωγής για τουλάχιστον 4 από τα 7 χρόνια που εξετάζονται.
* Μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της αξίας παραγωγής υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της οικονομίας (δηλαδή έχει θετικό δείκτη σχετικού μεριδίου αξίας παραγωγής, RSI).
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.