ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμφύλιος στην αγορά - Να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές ;

21:32 - 25 Ιουλ 2008 | Οικονομία
Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στον εμπορικό κόσμο με αφορμή την πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.Η συζήτηση για το θέμα άνοιξε πριν λίγες μέρες, και έκτοτε όλοι οι φορείς της αγοράς σπεύδουν να πάρουν θέση και να προασπίσουν τα…αντικρουόμενα συμφέροντά τους. Σε ρόλο διαιτητή βρίσκεται προς το παρόν το υπουργείο Ανάπτυξης που προτιμά να ακούσει τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, για την ακρίβεια ορισμένες Κυριακές το χρόνο, επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την πρόταση του Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Θεόδωρου Βάρδα, να ανοίγουν κάθε πρώτη Κυριακή έκαστου μήνα -πλην Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου λόγω ζέστης.

 Το συγκεκριμένο αίτημα των ιδιοκτητών πολυκαταστημάτων δεν είναι νέο. Και στο παρελθόν έχουν ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης να μεριμνήσει για το θέμα, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση δεδομένου ότι οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων εμπόρων και των εργαζομένων θα είναι μεγάλες αν συμβεί κάτι τέτοιο.

 Ο ΣΕΛΠΕ υποστηρίζει ότι η λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές το χρόνο θα διευκολύνει τους καταναλωτές που θα μπορούν να κάνουν πιο εύκολα έρευνα αγοράς.

Αρνητική η ΕΣΕΕ

Το θέμα τέθηκε και στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχουμε τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δ. Αρμενάκη. Η ΕΣΕΕ επανέλαβε για μία ακόμη φορά την ξεκάθαρη αρνητική θέση των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, όπως σαφέστατα δήλωσε ο Πρόεδρός της από την πρώτη στιγμή που επανήλθε το θέμα στην επικαιρότητα.

 Εξ άλλου στην συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες εμπόρους, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ακρίβεια, στην λειτουργία της αγοράς (εκπτώσεις, προσφορές), στο θεσμικό πλαίσιο των ειδικών καταστημάτων (stock & outlet), στις αγορανομικές διατάξεις διακίνησης αγαθών και αναγραφής εκπτώσεων στα τιμολόγια, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργεί το υπαίθριο εμπόριο και παρεμπόριο.

Κάθετα αντίθετη η ΓΣΕΒΕΕ

’λλωστε, μέσα στην εβδομάδα και το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τον κ.Βλάχο, προκειμένου να «ανιχνεύσει» τις προθέσεις του υπουργείου σε σχέση με το αίτημα της επέκτασης της λειτουργίας των καταστημάτων έως και 10 Κυριακές το χρόνο.

Και οι επαγγελματοβιοτέχνες εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε μέτρο περαιτέρω επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας επισημαίνοντας πως «το έλλειμμα που παρουσιάζει η αγορά δεν βρίσκεται στις ώρες λειτουργίας που ξεπερνούν εβδομαδιαίως τις 70, αλλά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών».

Δεν παρέλειψαν μάλιστα να υπογραμμίσουν ότι αντίστοιχα μέτρα ευνοούν ορισμένους ιδιοκτήτες μεγάλων εμπορικών κέντρων και δυσχεραίνουν την θέση των μικρών επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να ανακινήσει ένα τέτοιο θέμα, και ενημέρωσε τη ΓΣΕΒΕΕ πως θα εξετάσει προσεκτικά τις θέσεις όλων των φορέων της αγοράς, ώστε να διαπιστώσει αν πράγματι τίθεται ζήτημα ανάλογης ρύθμισης.

Ωστόσο, αν τελικά το υπουργείο αποφασίσει τη λειτουργία των καταστημάτων εκτιμάται ότι οι μέρες θα είναι λιγότερες από αυτές που προτείνουν τα πολυκαταστήματα και ως…αντάλλαγμα θα ζητηθούν γενναίες μειώσεις τιμών ή προσφορές.

Το… συζητά ο ΕΣΑ

«Ναι μεν, αλλά…», λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για το θέμα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγής Καρέλλας δήλωσε πρόσφατα ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πρώτα κάποιες παράμετροι πριν αποφασιστεί η επέκταση του ωραρίου.

Ο ΕΣΑ επισημαίνει ότι τα θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν είναι:

-Αν θα συνεχιστεί η εξαίρεση του λεκανοπεδίου για τα μεγάλα καταστήματα

-Ποια θα είναι η αμοιβή των εργαζόμενων

-Ποια καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν και ποια όχι.

Αντιγόνη Αυγεροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.