ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημιουργείται νέο Cluster Βιοτεχνολογίας από ΥΠΑΝ

12:51 - 22 Οκτ 2008 | Οικονομία
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης για την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα έντασης γνώσης στον τομέα των βιοεπιστημών ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα του Επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” (ΕΠΑΝ ΙΙ) 2007- 2013 είναι η δημιουργία clusters. Στο προσεχές μέλλον θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία cluster στην ιατρική βιοτεχνολογία και στην αγροβιοτεχνολογία- τεχνολογία τροφίμων, έχοντας ως πετυχημένο παράδειγμα την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, για το οποίο, ήδη, έχει προκηρυχθεί η “Φάση-2 Ενίσχυσης Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική”».

Σημειώνεται ότι, στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2007- 2013, οι πόροι θα τριπλασιαστούν και προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι δράσεις για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, το ΕΠΑΝ ΙΙεστιάζει στις συνεργασίες παραγωγικών και ερευνητικών φορέων, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και ενισχύοντας την αριστεία και τη δημιουργία αριστείας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. «Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε τεχνολογίες αιχμής και να ενισχύσουμε την καινοτομία επενδύοντας στην Οικονομία της Γνώσης. Στην οικονομική ύφεση απαντάμε με ψυχραιμία και βλέπουμε τις νέες ευκαιρίες, ενισχύοντας την καινοτομία και την ποιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρόπουλος.

Στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη σταθερών συνεργασιών ανάμεσα σε φορείς παραγωγής γνώσης, όπως Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια και στους φορείς χρήσης της γνώσης, δηλαδή επιχειρήσεις, ώστε η γνώση να μετασχηματιστεί σε καινοτομία, προστιθέμενη αξία και απασχόληση, μέσω της αξιοποίησης των πόρων του ΕΠΑΝ ΙΙ. Τα Clusters αποτελούν το βασικότερο εργαλείο της πολιτικής προώθησης της καινοτομίας και παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη σε καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογιών αιχμής με τελικό σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας τους, την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας τους και την επίτευξη κερδοφορίας, μέσα από την προώθηση των καινοτομιών τους στην παγκόσμια αγορά. Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ 2000- 2006), δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ενίσχυσης της καινοτομίας με τη δημιουργία των πέντε Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας, της θεσμοθέτησης της Ζώνης Καινοτομίας στην περιοχή Θεσσαλονίκης, καθώς και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, της δημιουργίας θερμοκοιτίδων καινοτόμων επιχειρήσεων κ.α.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.