ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd 2) Νέα επεισόδια στην Αλέξάνδρας

10:18 - 09 Δεκ 2008 | Πολιτική
Νέα επεισόδια εκδηλώθηκαν πριν από λίγο στη Λεοφώρο Αλεξάνδρας. Διαδηλωτές που βγήκαν από το Πολυτεχνείο κατευθυνόμενοι προς τη ΓΑΔΑ έχουν ανάψει φωτιές στη συμβολή των οδών ΠΑτησίων και Αλεξάνδρας. Πριν από λίγο επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, σε κοντινή απόσταση από το νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, όπου κηδεύεται ο 15χρονος μαθητής. Ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες σε δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Παράλληλα, νέες συμπλοκές έλαβαν χώρα πριν από λίγο μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από τη Βουλή. Κλειστή η Πανεπιστημίου από Βασ. Σοφίας και η Σταδίου από Αιόλου. Κλειστές είναι επίσης αυτή την ώρα η Πειραιώς από Σωκράτους και η Πατησίων από Ιουλιανού έως την Ομόνοια.

Χθες η Αθήνα θύμιζε επί ώρες πεδίο μάχης και φλεγόμενο τοπίο. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές, με δεκάδες κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, καταστήματα και αυτοκίνητα πυρπολημένα, κατεστραμμένα ή λεηλατημένα. Στις φλόγες τυλίχθηκαν δεκάδες κτίρια στο κέντρο των Αθηνών, οδομαχίες εκτυλίχθηκαν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους του κέντρου, πολλά ήταν τα κρούσματα λεηλασιών καταστημάτων.

Μεταξύ άλλων πυρκαγιές ξέσπασαν σε ξενοδοχείο στις οδούς Σόλωνος και Μπενάκη, καθώς και σε αποθήκη βιβλίων στη συμβολή των οδών Κωλέτη και Μπενάκη.

Στη λεωφόρο Συγγρού τράπεζες και καταστήματα από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι το Φιξ έχουν καταστραφεί. Νωρίτερα παραδόθηκε στις φλόγες μια πολυκατοικία στις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού. Αμάξια καμένα και αναποδογυρισμένα στη μέση της λεωφόρου Συγγρού.

Ολοσχερώς καταστράφηκαν γραφεία υπηρεσιών και τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Σίνα, ενώ νεαροί πέταξαν έπιπλα από τα παράθυρα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Νομική Σχολή. Δεν έχουν υποστεί ζημιές τα τρία ιστορικά κτίρια στην οδό Πανεπιστημίου. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήση για φωτιά στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ωστόσο η πυρκαγιά αυτή είναι εκτός κτιρίου.

Η πολυκατοικία στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ οι πυροσβέστες συναντούσαν δυσκολίες να προσεγγίσουν τα φλεγόμενα κτίρια επειδή ομάδες νεαρών δεν τους επέτρεπαν.

Μεγάλη πυρκαγιά υπήρξε στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Ακαδημίας, στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου καίγονταν τουλάχιστον τρεις όροφοι. Η φωτιά επεκτάθηκε από το διπλανό κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας.

Οι ταραχές έφτασαν και στο Κολωνάκι. Αυτοκίνητα κάηκαν και στην Καισαριανή. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, στου Ζωγράφου, όπου αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τα εκτεταμένα και βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν από ομάδες διαδηλωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ομάδες κουκουλοφόρων βρήκαν καταφύγιο στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων της Τσιμισκή, τα οποία καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν στο πέρασμα των άγνωστων δραστών, μετρούν τις «πληγές» τους, ενώ πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούν να σβήσουν φωτιές που προκλήθηκαν από τις ρίψεις βομβών μολότοφ σε υποκαταστήματα τραπεζών και κάδους απορριμμάτων.

Νωρίτερα και για παραπάνω από μιάμιση ώρα, η Εγνατία οδός, η Αγίας Σοφίας, η Τσιμισκή και η Βενιζέλου παραδόθηκαν στη βία των διαδηλωτών, οι οποίοι -οπλισμένοι με πέτρες, ξύλα, καδρόνια και εκρηκτικά - κατέστρεψαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Πέραν των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών, ζημιές προκλήθηκαν, σε εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, στις εισόδους πολυκατοικιών, σε περίπτερα, σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και σε στέγαστρα στάσεων του ΟΑΣΘ.

Στην Πάτρα

Επιθέσεις κατά υποκαταστημάτων τραπεζών και κινητής τηλεφωνίας σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας. ’γνωστοι δράστες εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε υποκαταστήματα τραπεζών στις οδούς Αγίου Ανδρέου, Αράτου και Μαιζώνος, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και φωτιές. Οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν για να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, ενώ οι άγνωστοι πέταξαν πέτρες και κατά υποκαταστήματος εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημίες.

Στο Ηράκλειο

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο Ηράκλειο όταν αντιεξουσιαστές που εισχώρησαν στις τάξεις των διαδηλωτών προκάλεσαν φθορές σε πολλά υποκαταστήματα τραπεζών, ξεκινώντας από την οδό Αβέρωφ και φθάνοντας μέχρι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.