ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφίζεται στο Ευρω-κοινοβούλιο το ελαστικό 65ωρο

11:21 - 17 Δεκ 2008 | Πολιτική
Ψηφίζεται σήμερα στο Eυρωκοινοβούλιο η πρόταση για εφαρμογή του ελαστικού 65ώρου. Η εισήγηση του Ισπανού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Αλεχάνδρο Θέρκας προβλέπει ότι μέσα σε διάστημα 12 μηνών ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τις 70 ώρες (έως τις 78), ενώ στο σύνολο του έτους ο μέσος όρος θα πρέπει να παραμένει στις 48 ώρες την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι θα καλούνται να δουλεύουν σε ορισμένες περιόδους πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα και σε άλλες λιγότερες. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα αναπληρώνονται με ρεπό, άδειες κ.τλ., με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η εισήγηση που έχει βελτιώσει σε ορισμένα σημεία την απόφαση Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπει ακόμα ότι αυτός ο τρόπος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με τη δυνατότητα ρήτρας αυτοεξαίρεσης («opt-out») θα πρέπει να καταργηθεί έπειτα από 3 χρόνια.

Η αυτοεξαίρεση είναι η δυνατότητα ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, με την οποία ένας υπάλληλος θα μπορεί να εξαιρείται από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 48 ωρών και να εργάζεται ακόμη και πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα.

Αντιδράσεις

Παρεμβαίνοντας ως κεντρικός εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Είναι μια πρόταση αντιδραστική, μια πρόταση που ικανοποιεί το λόμπυ της εργοδοσίας και τους ακραία νεοφιλελεύθερους. Είναι μια πρόταση που γυρίζει το ρολόι της ιστορίας πίσω ακόμα και από το 1919, όταν κατοχυρώθηκε η εβδομάδα των μάξιμουμ 48 ωρών εβδομαδιαίως».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ.Στρατούλης δήλωσε: «το προωθούμενο 65ωρο καταργεί το κατακτημένο με αγώνες 8ωρο, διαλύει την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, οδηγεί στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας και σε πιο συχνά εργατικά ατυχήματα, αυξάνει την ανεργία των νέων, ενώ μας επιστρέφει σε ωράρια και εργασιακές σχέσεις γαλέρας».

»Οι νεοφιλελεύθεροι σερβιτόροι των πολυεθνικών επιχειρήσεων που διευθύνουν πολιτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία, όταν εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης, που οδηγεί σε δραματική αύξηση της ανεργίας, αντί να προωθούν τη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, αυτοί προτείνουν την αύξησή του».

»Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει το σημερινό πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο των εργαζομένων έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Καλούμε και τους εργαζόμενους της χώρας μας - δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές και φοιτητές - σε γενικό ξεσηκωμό, για να μην περάσει το αντικοινωνικό και απάνθρωπο 65ωρο, για το 35ωρο - 7ωρο- πενθήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, για να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να πυροβολούν συνεχώς με τις πολιτικές τους τη νεολαία και τους εργαζόμενους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.