ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα κινηματογραφική απόδραση Παλαιοκώστα - Συνεδιάζει η Κυβερνητική

10:23 - 23 Φεβ 2009 | Πολιτική
Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης μετά και τη νέα επεισοδιακή απόδραση των Β.Παλαιοκώστα και Αλ.Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού, χθες το απόγευμα. Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναταραχή και σε πολιτικό επίπεδο.

O υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Δένδιας ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις τριών υπηρεσιακών παραγόντων, του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρμόδιου για τη σωφρονιστική πολιτική Φ.Βλάχου, του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Λ.Καραμπέκιου και του επιθεωρητή των φυλακών Απ.Οικονόμου. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να κινηθεί και ποινική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου, εκτός της πειθαρχικής.

Παραίτηση της κυβέρνησης μετά τη νέα απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα ζήτησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Αν έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης τα οφειλόμενα και παρά ταύτα έγινε μια απόδραση 'ολκής' (από πλευράς αριθμού ή τρόπου), τότε δεν γεννάται θέμα παραίτησης. Αν παρέλειψε ο υπουργός τα οφειλόμενα, τότε οφείλει να παραιτηθεί.», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει ότι «ο Πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του».

Το χρονικό της απόδρασης

Φυλακές Κορυδαλλού, Κυριακή, ώρα 15:47. Ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνουν δύο συνεργοί των Παλαιοκώστα-Ριζάι (ένας άνδρας και μία γυναίκα) πλησιάζει τις φυλακές, κάνει δύο με τρεις βόλτες και κατεβαίνει επάνω από τα απομονωτήρια, τα μικρά κελιά της απομόνωσης όπου κρατούνταν οι Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι.

Οι υπόδικοι βρίσκονται μαζί στον μικρό προαύλιο χώρο των απομονωτήριων στην τρίτη πτέρυγα των φυλακών. Το ελικόπτερο χαμηλώνει και ρίχνει ανεμόσκαλα από την οποία ανεβαίνουν οι υπόδικοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της προσέγγισης και της απογείωσης έκαναν χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου και πυροβόλησαν το ελικόπτερο τρεις υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, από απόσταση περίπου 80-100 μέτρων, οι οποίοι είχαν οπτική επαφή με το ελικόπτερο.

Ο τέταρτος, ευρισκόμενος σε απόσταση 15 μέτρων από το χώρο τον οποίο προσέγγισε το ελικόπτερο, δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, επικαλούμενος ότι απειλήθηκε με πυροβόλα όπλα από τους συνεργούς.

Εναντίον του ελικοπτέρου έβαλε επίσης αστυνομικός της διμοιρίας επιφυλακής της ΕΛ.ΑΣ., η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στον εξωτερικό περίβολο των φυλακών.

Το ελικόπτερο εν συνεχεία παίρνει ύψος και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, όπου οι δραπέτες με τους συνεργούς τους περνούν στον πιλότο (τον οποίο νωρίτερα έχουν αναγκάσει υπό την απειλή όπλων να κατευθύνει το ελικόπτερο στον Κορυδαλλό) κουκούλα και τον αφήνουν δεμένο και φιμωμένο.

Δραπέτες και συνεργοί επιβιβάζονται σε ένα τζιπ σκούρο και φεύγουν με κατεύθυνση την εθνική οδό. Αρχίζει ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας έως την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη.

Κατά πληροφορίες τα πυρά των φυλάκων ανταπέδωσαν οι δύο επιβαίνοντες στο ελικόπτερο. Επίσης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν αρχικά ότι ίσως δραπέτευσαν άλλοι δύο κρατούμενοι, ενώ αναφέρθηκε ότι ένας αστυνομικός πιθανώς αυτοτραυματίστηκε την ώρα που έβγαζε το όπλο του.

Το ελικόπτερο βρέθηκε σε χωράφια λίγο μετά τα διόδια Αφιδνών ανάμεσα στο Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι. Οι δραπέτες και οι συνεργοί τους έβαλαν κουκούλα στον χειριστή, τον έδεσαν και το φίμωσαν, και εν συνεχεία διέφυγαν με ένα σκούρο τζίπ τους περίμενε εκεί (σύμφωνα με τον πιλότο, ο οποίος έβγαλε την κούκουλα και τους είδε να διαφεύγουν).

Ο πιλότος οδηγήθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για να δώσει κστάθεση.

Το ελικόπτερο, που είχε ενοικιαστεί από την εταιρεία Interjet, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13:30 με μοναδικό επιβαίνοντα τον χειριστή και στο σχέδιο πτήσης είχε δηλώσει ως σχέδιο πτήσης Ελευσίνα-Μέγαρα-Ιτέα, όπου και έφθασε μετά τις 14:30 και παρέλαβε δύο άτομα και άρχισε τη διαδικασία της επιστροφής.

Επάνω από την Ελευσίνα οι επιβαίνοντες απείλησαν τον πιλότο με πολυβόλο και χειροβομβίδα και τον ανάγκασαν να κατευθυνθεί επάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η γυναίκα, η οποία περιγράφεται ως αλλοδαπή ηλικίας περίπου 30 ετών, είχε νοικιάσει το τελευταίο διάστημα άλλες δύο φορές ελικόπτερο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.