ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Παπανδρέου με πρόεδρο Κίνας

15:54 - 15 Μαϊ 2009 | Πολιτική
Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Ανδρέας Παπανδρέου, όπου και συνάντησε σήμερα τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο.

Ο κ. Παπανδρέου έφθασε στο «Μέγαρο του Λαού» συνοδευόμενος από τους συμπροέδρους της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής διεθνούς Ρικάρντο Λάγκος - πρώην πρόεδρος της Χιλής-, Γκόραν Πέρσον -πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας-, καθώς και τον γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κίνας για τις διεργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έλαβαν χώρα στις εργασίες της στο Πεκίνο, και έγινε συζήτηση για τις προτάσεις της Διεθνούς και της Κίνας ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης το φθινόπωρο αλλά και γενικότερα για θέματα περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Κίνας είπε ότι η χώρα του είναι θετική για τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας συνεργασίας γύρω από τις κλιματικές αλλαγές.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κίνας, συμφώνησαν ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι ένα βασικό όχημα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και μπορεί να εγγυηθεί λύσεις που θα οδηγούν σε μια ανθρώπινη κοινωνία.

Η Κίνα παίζει και θα παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα θέματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στις διμερείς ελληνοκινεζικές σχέσεις υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και συνεργασίας, κάτι που όπως είπε, θα είναι προς όφελος της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Πεκίνο με Κινέζους αξιωματούχους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε επί των έντεκα βασικών ερωτημάτων που έχει αποστείλει η Σοσιαλιστική Διεθνής για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές σε όλες τις χώρες. Οι Κινέζοι συνομιλητές του έδωσαν τις δικές τους προσεγγίσεις στα ίδια θέματα από τις οποίες προκύπτει ότι στα δέκα από τα έντεκα ερωτήματα οι απαντήσεις που δίνουν η Διεθνής και η Κίνα είναι περίπου ταυτόσημες.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και είναι η πρώτη φορά που η Κίνα παίρνει επισήμως θέση για τα ζητήματα αυτά, ενώ η επιβεβαίωση από τον κ. Χου εκτιμάται ότι έδωσε ήδη το «πράσινο φως», ώστε αυτές οι θέσεις να γίνουν και επίσημη πολιτική της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.