ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd 2) ''Εμπλοκή'' στην έκδοση του Χριστοφοράκου

10:44 - 17 Αυγ 2009 | Πολιτική
Χρόνο για την απόφαση σχετικά με την παράδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές ζήτησε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Όπως όλα δείχνουν, το Δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφασίσει σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αναμένεται, πάντως, ότι δε θα δώσει εντολή στην εισαγγελία να ανασταλεί η διαδικασία της παράδοσης του, η οποία σε αυτή την περίπτωση είναι άμεσα εκτελεστέα.

Στο Μόναχο μετέβη, σήμερα, Δευτέρα ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, συνοδεία τεσσάρων αστυνομικών. Ενδεικτικό της αισιοδοξίας που επικρατούσε για την άμεση έκδοση είναι το γεγονός ότι ο Ν.Ζαγοριανός έβγαλε εισιτήρια επιστροφής για την ίδια ημέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Αισιόδοξη η κυβέρνηση - Σκληρή κριτική αντιπολίτευσης
 
Αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση σχετικά με την πορεία της έκδοσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens. «Η Πολιτεία έκανε και κάνει τα πάντα, ώστε και να έρθει ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα και να λάμψει η αλήθεια σε όλο της το μέγεθος,» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Συμπλήρωσε πάντως πως δεν πρόκειται και δεν του επιτρέπεται να σχολιάσει αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Ντίνου Ρόβλια, δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις: «Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει με 71 εμβάσματα των μαύρων ταμείων και προσπαθεί να τον γυρίσει πίσω με 'τροχαία παράβαση', αλλά ούτε αυτό δεν καταφέρνει, τουλάχιστον επί του παρόντος.

» Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναζητά ευθύνες για τις συνεχείς αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens - Χριστοφοράκου, επιβεβαιώνει ότι κρύβεται πίσω από αυτές.

» Βέβαια, το πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ δεν είναι η παράδοση του κ. Χριστοφοράκου, αλλά η συσκότιση της περιόδου 2004 - 2007 που σχεδίασε και πέτυχε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας, απαντώντας στον κ. Ρόβλια, δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ έπαψε να τηρεί και τα προσχήματα. Πανηγυρίζοντας για την αναστολή προς το παρόν της παράδοσής του κ. Μ.Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, αποδεικνύει πέραν αμφισβήτησης ποιος φοβάται την έλευσή του στη χώρα μας.

» Είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ που αλληλογραφεί με τον κατηγορούμενο για την υπόθεση της Siemens, είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει την αντίληψη περί παραγραφής μέρους των αδικημάτων του επειδή αφορά την περίοδο που αυτό κυβέρνησε τη χώρα.

» Από την πλευρά της, η Ελληνική Πολιτεία έκανε και θα συνεχίσει να κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ότι είναι δυνατόν για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα».

Το ΚΚΕ δήλωσε πως «Είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να συγκαλυφθεί η ουσία της υπόθεσης Siemens. Εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σοβαρούς λόγους να μη θέλει να αποκαλυφθεί η ουσία για το πώς αναπτύσσουν την κερδοφορία τους οι γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, έχει και το γερμανικό κράτος.

» Ο λαός ας μην ασχολείται με όσα λένε κατά καιρούς οι πρωταγωνιστές της συγκάλυψης, του αποπροσανατολισμού και των αντιλαϊκών μέτρων. Κάθαρση μπορεί να κάνει μόνο ο λαός κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «Τα πήγαινε-έλα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) του κ. Χριστοφοράκου δεν ξεγελούν κανέναν. Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες και τα κόμματα του δικομματισμού πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό.

» Να επιστρέψουν τα χρήματα στον ελληνικό λαό και να υποστούν την πολιτική καταδίκη που τους αξίζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα χρόνο έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα και συγχρόνως αποκαλύπτει το μέγα σκάνδαλο της λεηλασίας του κοινωνικού πλούτου από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.