ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα γρίπη: Πέντε κατηγορίες προτεραιότητας για τα εμβόλια

13:22 - 20 Αυγ 2009 | Πολιτική
Πέντε είναι οι ομάδες πολιτών που θα εμβολιαστούν πρώτες κατά της νέας γρίπης, όπως καθορίστηκαν από το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την Πανδημία Γρίπης, βάσει της επικινδυνότητας που διατρέχει να νοσήσει η κάθε ομάδα. Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 1.631. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα ληφθούν από τα συναρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η πρώτη ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι έγκυες (όσες βρίσκονται στο 2 ή 3 τρίμηνο της κύησης) και όσοι φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άνθρωποι.

Στη δεύτερη ομάδα συμπεριλαμβάνονται όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, οι διαβητικοί, έχοντες αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι.

Στην τρίτη ομάδα ανήκουν οι υγιείς ενήλικοι 18-49 ετών, στην τέταρτη οι υγιείς ενήλικοι 49-65 ετών και στο τέλος, στην πέμπτη τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Εφηβοι και παιδιά κάτω των 18 ετών δεν προτείνεται να εμβολιαστούν.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των εργαζομένων σε θέσεις του δημόσιου τομέα, που έχουν καθημερινή και άμεση επαφή με το κοινό ή εργάζονται με πολλά άτομα μαζί σε κλειστούς χώρους, εργάζονται στις ΔΕΚΟ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον Στρατό, αναμένονται οι προτάσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε γίνει προ 15νθήμερου μεταξύ των εκπροσώπων της επιτροπής γρίπης με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Από κει και πέρα, θα καθοριστούν και οι προτεραιότητες γι΄ αυτούς, σε συνδυασμό με τις παραλαβές των εμβολίων από την ειδική επιτροπή. 

Σημειώνεται πως τα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των πολιτών της χώρας. «Έχουμε παραγγείλει 8.000.000 δόσεις που καλύπτουν το 36,5% του πληθυσμού, αφού για τον καθένα χρειάζονται δύο δόσεις. Επίσης, έχουμε κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος για όλο τον πληθυσμό» διευκρινίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου.


Σε ετοιμότητα ο Δήμος Αθηναίων

Σε λειτουργία τέθηκε το πρώτο από τα επτά δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, το οποίο παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα για τη νέα γρίπη. Τα εγκαίνια έγιναν σήμερα, Πέμπτη, από τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το ιατρείο λειτουργεί στην οδό Σόλωνος 78. Παρέχει ενημέρωση σε πολλές γλώσσες για τη νέα γρίπη, καθώς και τη δυνατότητα του γρήγορου τεστ, για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.