ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβάδισμα 11% δίνουν οι αγρότες στο ΠΑΣΟΚ

09:18 - 16 Σεπ 2009 | Πολιτική
Στρέφουν την πλάτη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι Έλληνες αγρότες, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία «Alco» για λογαριασμό της μηνιαίας εφημερίδας Agreco (www.agreco.net). Ο αγροτικός πληθυσμός δηλώνει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια του για την αγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που εφαρμόστηκε όλη την τελευταία πενταετία και δίνει προβάδισμα σχεδόν 11 μονάδες στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, μεταξύ του αγροτικού πληθυσμού, το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει το εντυπωσιακό ποσοστό του 39,5%, ενώ η ΝΔ υπολείπεται κατά 10,7 μονάδες, αφού το ποσοστό της διαμορφώνεται στο 28,8%. Στην Τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 6,7%, ενώ ακολουθούν το ΛΑΟΣ με 3,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%. Με πιο απλά λόγια, τρεις στους τέσσερις Έλληνες αγρότες (74,6%) δηλώνουν «λίγο» και «καθόλου ικανοποιημένοι» από τη «γαλάζια» αγροτική πολιτική και μόλις το 23,3% «αρκετά» και «πολύ».
 
Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους μισούς αγρότες (55,8%) δηλώνουν με τρόπο απόλυτο «καθόλου ικανοποιημένοι», ενώ το 52,3% των αγροτών που είχαν ψηφίσει το κόμμα του Κ. Καραμανλή στις εκλογές του 2007 δηλώνουν «λίγο» και «καθόλου ικανοποιημένοι». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αγρότες περιμένουν καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων τους στους θεσμούς της Ε.Ε.. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου προηγείται κατά σχεδόν 10 μονάδες στην προτίμηση των αγροτών. Αναλυτικότερα, το 37% των αγροτών απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα τους στις Βρυξέλλες, ποσοστό που για τη ΝΔ μειώνεται στο 27,1%, ενώ το «άλλο κόμμα» συγκέντρωσε το 13,7% του αγροτικού πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1989 έως σήμερα, η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί στους αγροτικούς νομούς της χώρας, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Στις δύο περιφέρειες το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό έως και 3 με 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Επικράτεια. Εμφανής είναι και η υπεροχή της ΝΔ στους νομούς της Πελοποννήσου με αγροτικό και ημιαστικό πληθυσμό. Και στους πέντε (Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδος και Κορινθίας), η διαφορά της από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007 κατά μέσο όρο ξεπέρασε τις 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λακωνίας όπου η διαφορά έφτασε τις 24 μονάδες .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.