ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική κόντρα με αφορμή πληροφορίες για ρύθμιση χρεών από το ΠΑΣΟΚ

16:30 - 20 Σεπ 2009 | Πολιτική
Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το ΠΑΣΟΚ, εφόσον εκλεγεί στην κυβέρνηση, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ελάφρυνση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους στις τράπεζες. Αλλη μια γκάφα ολκής, απαντά το ΠΑΣΟΚ, αφού πρόκειται για προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από τον Απρίλιο του 2009 και αφορούν νομικό πλαίσιο που υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε..

Στο σχετικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» αναφέρεται ότι αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο Γ.Παπανδρέου, εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία. Προϋπόθεση είναι το δάνειο να έχει κηρυχθεί σε οριστική παύση πληρωμής από την τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση αφορά έως και το 90% της συνολικής οφειλής για καταναλωτικά δάνεια και κάρτες (το υπόλοιπο αποπληρώνεται από 3 έως 5 έτη). Για τα στεγαστικά δάνεια φέρεται να προβλέπεται αποπληρωμή του 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε 20 χρόνια. Επίσης προβλέπεται «πάγωμα» των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για ένα χρόνο.

«Η σημερινή δημοσίευση σε συγκεκριμένη εφημερίδα, υποτιθέμενου νομοσχεδίου ακραίου λαϊκισμού, περί δήθεν διαγραφής χρεών, δημιουργεί μείζον θέμα αξιοπιστίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου» ήταν η έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκου.

«Οι Έλληνες πολίτες δεν ανέχονται απόπειρες απροκάλυπτης παραπλάνησής τους. Καλούμε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου να δώσουν τώρα συγκεκριμένες απαντήσεις. Χωρίς μισόλογα. Υιοθετούν ή όχι το σημερινό αυτό δημοσίευμα;» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Απάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου

«’λλη μια γκάφα προστίθεται στις προηγούμενες. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν στους Έλληνες πολίτες ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι δανειολήπτες, απλώς δεν τους ενδιαφέρουν. Νοιάζονται μόνο για τις Τράπεζες και για τους ισολογισμούς τους.

Και βέβαια, κινδυνολογούν συνεχώς, ασύστολα και εντελώς ανεύθυνα.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από τον Απρίλιο του 2009. Σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση συμμετείχαν φορείς όπως η ΟΚΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και βέβαια και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Κανένας φορέας δεν εξέφρασε αντίρρηση επί της αρχής για την εισαγωγή της πρότασης νόμου. Και είναι λογικό. Είναι μια υπεύθυνη πρόταση, μετρημένη, που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με κανόνες και με προϋποθέσεις. Είναι ένα πλαίσιο νομικό που υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Η Νέα Δημοκρατία μας ζητά σήμερα να δώσουμε, όπως το λένε, συγκεκριμένες απαντήσεις. Εμείς τις δώσαμε, εδώ και μήνες. Το πραγματικό ερώτημα είναι άλλο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.