ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) Ποινική δίωξη για τους τέσσερις συλληφθέντες από τις γιάφκες

10:27 - 25 Σεπ 2009 | Πολιτική
Ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση - βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου - ασκήθηκαν στους τέσσερις συλληφθέντες από τις εφόδους της Αντιτρομοκρατικής στις γιάφκες του Χαλανδρίου και του Γαλατσίου. Ακόμη η Εισαγγελία ενέκρινε εντάλματα σύλληψης κατά έξι ακόμα υπόπτων.

Οι συλληφθέντες - τρεις άνδρες και μια κοπέλα, όλοι φοιτητές, ηλικίας 20 έως 21 ετών - οδηγήθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής στον εισαγγελέα όπου και αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο ένας από τους τέσσερις έχει απασχολήσει την αστυνομία και στο παρελθόν, καθώς συμμετείχε σε επεισόδια, ενώ δύο από τους άντρες είναι ξαδέλφια.

Σύμφωνα με την την αστυνομία, από τα ευρήματα προκύπτει ότι πρόκειται για την οργάνωση «Συνομωσία πυρήνων της Φωτιάς».

Επιπλέον, οι βόμβες στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτη Χηνοφώτη στις 12 Ιουλίου, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στις 2 Σεπτεμβρίου και στο σπίτι της κας Λούκας Κατσέλη την Τετάρτη, έχουν ακριβώς ίδια συνδεσμολογία και υλικά. Ακόμη, η βόμβα στο σπίτι της υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ ήταν πανομοιότυπη με αυτή που βρέθηκε στη γιάφκα του Χαλανδρίου.

Από τον πετροπόλεμο στα γκαζάκια και μετά στις βόμβες

Η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είχε αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη στις 3 Σεπτεμβρίου. Επίσης, η οργάνωση χρησιμοποίησε για πρώτη φορά βόμβα στην οικία του τέως υφυπουργού Εσωτερικών Π.Χηνοφώτη στις 11 Ιουλίου, ενώ έως τότε πραγματοποιούσε εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια.

Τότε η οργάνωση εκτόξευσε απειλές εναντίον του νέου διοικητή της ΕΥΠ Δ.Παπαγγελόπουλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θυμόμαστε ακόμα που μένετε και αν επιμένετε να μας ψάχνετε ίσως ξαναπεράσουμε από τα μέρη σας».

H οργάνωση δεν ήταν άγνωστη στις αρχές, αφού από καιρό τοποθετούσε γκαζάκια σε υπό ανέγερση Αστυνομικά Τμήματα και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Ωστόσο εντονο προβληματισμό είχε προκαλέσει στις Αρχές το γεγονός ότι η οργάνωση από τις πρόσφατες επιθέσεις, έδειχνε να έχει αναβαθμιστεί πραγματοποιώντας επιθέσεις που απαιτούν διαφορετική επιχειρησιακή λογική και υποδομή - από εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε «χτύπημα» με βόμβα.

Η μετεξέλιξη τους αυτή καθώς και το γεγονός-πάντα κατά την αστυνομία - ότι χρησιμοποίησαν πανομοιότυπα υλικά με αυτά της τρομοκρατικής οργάνωσης, Ένοπλη Επαναστατική Δράση, ενίσχυσε την θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων, μεταξύ εμπρηστών και τρομοκρατών.

Πάντως από παλαιότερη προκήρυξή τους, τον Φεβρουάριο, τα μέλη της οργάνωσης έκαναν λόγο για μια γενικευμένη δράση ώστε να αποσταθεροποιηθεί «η εσωτερική νωθρότητα και να ωθήσουμε προς τις παράνομες επαναστατικές ενέργειες όλα τα ριζοσπαστικά ρεύματα», οπότε η μεταστροφή τους από απλή αντιεξουσιαστική ομάδα εμπρηστών σε ομάδα με ροπή προς την ένοπλη βία ήταν αναμενόμενη.

Εκτός από την Αθήνα, η οργάνωση ευτή έχει να επιδείξει πλούσια δράση και στην Θεσσαλονίκη, όπου μάλιστα στις 22 Ιουλίου 2009 τοτοποθέτησαν πιο εξελιγμένο ωρολογιακό μηχανισμό στην είσοδο του προξενείου της Χιλής, ενώ εκεί έχουν κάνει την πιο θεαματική ομαδική επίθεση τους οταν ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε με γκαζάκια και μολότοφ στο ΑΤ της Πλατείας Δημοκρατίας, καταστρέφοντας το φυλάκιο του αστυνομικού φρουρού, δύο περιπολικά, πέντε υπηρεσιακές μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ., και 14 δίκυκλα που ήταν κατασχεμένα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.