ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο Μοντέλο διακυβέρνησης

09:03 - 08 Οκτ 2009 | Πολιτική
Μετά τη νίκη, είναι η ώρα της διακυβέρνησης. Το σχέδιο του νέου πρωθυπουργού για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τη σύσταση των νέων Υπουργείων σε συνδυασμό, με τη διαφάνεια και την αξιοκρατία της στελέχωσης και μάλιστα ανεξαρτήτως ιεραρχίας, είναι δείγμα μιας καθαρής αντίληψης αρχών για τη διακυβέρνηση της χώρας.


Η αναδιάρθρωση κάποιων κρίσιμων υπουργείων, διαπνέεται από μία αναγνωρίσιμη φιλοσοφία, που αντανακλά κυρίως την ουσιαστική πρόθεση για αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής, σε αντίθεση με την προσχηματική και αποκλειστικά επικοινωνιακή μετονομασία υπουργείων από τον κ. Καραμανλή το 2004.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα νέα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής καθώς και το Υπουργείο Υποδομών τα οποία προκύπτουν μέσα από μια εύστοχη και επαγωγική ανασύνθεση αρμοδιοτήτων τριών Υπουργείων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που επί πέντε χρόνια δίστασε να συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με τις εξαγγελίες Παπανδρέου δεν συστήνεται αδύναμο και περιθωριακό υπό την πίεση της φιλοοικολογικής μόδας, αλλά ως ένα ενιαίο και ισχυρό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόσπαση του τομέα της ενέργειας στο νέο Υπουργείο, συγκροτεί στην πραγματικότητα το περιεχόμενο της λεγόμενης ''πράσινης ανάπτυξης'' καθώς επιτρέπει την περιβαλλοντική οπτική, να καθορίζει πλέον τις μεγάλες ενεργειακές επιλογές καθώς και την ανάπτυξη εκατοντάδων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα ο τομέας χωροταξίας και δημοσίων έργων ενοποιείται με τον τομέα μεταφορών συγκροτώντας το νέο Υπουργείο Υποδομών. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι αλλά κυρίως ολόκληρη η παραγωγή δημοσίων έργων περιέρχεται σε ένα ενιαίο κέντρο, που μπορεί να ασκήσει πιο αποτελεσματικά τον αναγκαίο συντονισμό σε αντίθεση με τις ανταγωνιστικές τριβές που δημιουργούνται εξ' ορισμού στα δύο Υπουργεία. Επίσης μεγάλα ανοιχτά ζητήματα όπως είναι το κυκλοφοριακά πρόβλημα, και η γενικότερη περιβαλλοντική διαχείριση των πόλεων , που μέχρι σήμερα διαχέονταν και επιμερίζονταν ως αρμοδιότητα, μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα κέντρο λήψης αποφάσεων και άρα να χαραχθεί ευχερέστερα μια κεντρική πολιτική με αξιοπιστία και συνέπεια.

Οι εξαγγελίες, που έχουν στην πραγματικότητα χαρακτήρα προγραμματικών δηλώσεων, αποκαλύπτουν την προσεγμένη προεργασία των προγραμματικών θέσεων και της διοικητικής ανασυγκρότηση, που σπάνια έχουμε συνηθίσει να παρουσιάζονται ι σε αυτό το βάθος και τόσο έγκαιρα στην πολιτική ζωή της χώρας. 

Σταύρος Κωνσταντινίδης 

* Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι Συγκοινωνιολόγος - Πολιτικός Μηχανικός και πρώην διοικητής ΥΠΑ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.