ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφήνω πίσω μου συντρίμμια, άδεια ταμεία και γραφεία...

10:34 - 09 Οκτ 2009 | Πολιτική
Εκτός από τα άδεια ταμεία, καθώς η ταμειακή τρύπα του Δημοσίου ξεπέρασε τα 21 δισ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία παραδίδει στη νέα κυβέρνηση και άδεια γραφεία. Οι αποχωρούντες από το υπουργείο Οικονομίας πήραν μαζί τους γλάστρες, γραφεία, φωτιστικά, ψυγεία και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να χωρέσει στα φορτηγάκια που περίμεναν από κάτω!

Το θέμα δεν θα αποκτούσε διαστάσεις, εάν επρόκειτο απλά για προσωπικά αντικείμενα, αλλά η υποψία ότι βγήκαν από το υπουργείο και υπηρεσιακά σημειώματα- όπως μπορεί κανείς να υποθέσει από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Δούκα που έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών. Θα εξηγήσουμε το γιατί.

Από τον έκτο όροφο του υπουργείου, στην πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού και του στενού επιτελείου του, φορτώθηκαν δεκάδες μεγάλα χαρτοκιβώτια, σφραγισμένα με ταινίες ασφαλείας, γεμάτα με έγγραφα και μικροαντικείμενα.

Στον πέμπτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας, αρμοδίου για τα κοινοτικά προγράμματα, και στον 9ο, όπου είναι τα γραφεία συμβούλων, δεκάδες διαφανείς σακούλες ήταν γεμάτες από κατεστραμμένα έγγραφα σε λωρίδες.

Το ζήτημα είναι ποια έγγραφα καταστράφηκαν. Διότι εάν όμως τα χαρτιά δεν αφορούσαν τα πολιτικά τους γραφεία γεννώνται πολλά ερωτήματα.... Την έμμεση απάντηση ακόμη και στον ίδιο τον κ. Παπαθανασίου ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο, δηλαδή για το ποια έγγραφα ενδέχεται να καταστράφηκαν, δίνει ο ίδιος ο κ. Δούκας. Ο πρώην υφυπουργός μόλις χθες δήλωσε ότι άπό το Φεβρουάριο έχει δηλώσει ότι το έλλειμμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προβλέψεις. Μάλιστα χθες είπε το έλλειμμα θα φτάσει το 10% και ο δανεισμός τα 320 εκατ. ευρώ, προλαβαίνοντας ακόμη και τον ίδιο τον κ. Προβόπουλο.

Είναι σίγουρο ότι ο κ. Δούκας έχει τις πηγές του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αφού άλλωστε διατέλεσε και προϊστάμενός του, ωστόσο αποκτά ιδιαίτερη σημασία να ψάξει κανείς να βρει τα υπηρεσιακά σημειώματα του Υπ. Οικονομικών όταν γίνονταν συσκέψεις στο υπουργείο για το μέγεθος του δημοσίου χρέους, ποια τα ελλείμματα και άλλα εξίσου σοβαρά θέματα. Είναι βέβαιο ότι υπήρχε ανταλλαγή υπηρεσιακών σημειωμάτων μεταξύ ηγεσίας και άλλων υπηρεσιών του υπουργείου και του σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων.

Αν υπάρχουν οι φάκελοι, και έχουν αρχειοθετηθεί, όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενη χώρα, όπου ακόμη και τα πρακτικά των συνεδριάσων τέτοιων επιτροπών δίνονται στ δημοσιότητα χωρίς επιλεκτικές διαρροές, τότε αυτοί οι φάκελοι θα είναι άξιοι μελέτης και ανάλυσης για το ποιες ήταν οι πραγματικές εκτιμήσεις και οι διαφορετικές απόψεις όσων ασχολήθηκαν με την οικονομία της χώρας.

Τόσο εύκολο είναι... Αρκεί βέβαια να μην έχουν καταστραφεί τα πρακτικά...

Μάνος Ρούσσος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.