ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψαλίδι, κ. Ραγκούση, Ψαλίδι!

11:20 - 13 Οκτ 2009 | Πολιτική
Κατάργηση του μεγάλου αριθμού των κρατικών οχημάτων με τα οποία κινούνται κυρίως οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι απορίας άξιον πως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν το είχε εφαρμόσει στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων που είχε εξαγγείλει πολλάκις ο απελθών πρωθυπουργός κ. Καραμανλής.


Αυτό που- όμως- δημιουργεί εντυπώσεις είναι το ότι σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κάθε ημέρα μετακινούνται στη χώρα περισσότερα από 56.600 κρατικά οχήματα! Σε καθημερινή βάση. Το κόστος για τα καύσιμα αλλά και τη συντήρηση ενός τέτοιου τεράστιου- για τα δεδομένα της χώρας- στόλου αγγίζει τα εξίσου δυσθεώρητο νούμερο των 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τα 6.5 εκατ. μετακινήσεις καθημερινά στην Αθήνα οι 2,6 εκατομμύρια γίνονται από κρατικά οχήματα και οι 1,25 εκατομμύρια από λιμουζίνες που μεταφέρουν διοικητές και προέδρους Οργανισμών, νοσοκομείων, μέλη της κυβέρνησης, δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων! Η έρευνα καταδεικνύει δηλαδή αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Ότι στην Ελλάδα όλοι είναι πρόεδροι (και θέλουν να μετακινούνται και προεδρικά).

Η έρευνα δείχνει ακόμη την κατασπατάληση πόρων για άσκοπες μετακινήσεις (γιατί μη μας πει κανείς ότι όλα αυτά τα οχήματα επιτελούν διαρκώς υπηρεσιακά δρομολόγια). Επιβεβαιώνονται λοιπόν έμμεσα τα κατά καιρούς δημοσιεύματα που θέλουν τοπικούς άρχοντες, υπουργούς και υφυπουργούς να στέλνουν τους οδηγούς τους για καφέ με το υπηρεσιακό όχημα, να τους στέλνουν να  μεταφέρουν την οικογένειά τους για shopping ή σε οποιαδήποτε άλλη (προσωπική) δουλειά, ζημιώνοντας τον κρατικό κορβανά.

Και μπορεί τα λεφτά αυτά να μην είναι τόσα πολλά, μπροστά σε άλλες, αλόγιστες κρατικές δαπάνες, αλλά φασούλι το φασούλι γεμίζει το κρατικό σακούλι, ειδικά σε τέτοιες χαλεπές εποχές για τα δημόσια οικονομικά.

Και κάτι ακόμη που δεν πρέπει να αμελήσουμε: Δεν μπορεί κανείς να μιλά για «πράσινο» δακτύλιο, για οικολογικές συγκοινωνίες, υβριδικά αυτοκίνητα και «πράσινα» άλογα, όταν έχεις χιλιάδες βενζινοβόρες λιμουζίνες να μετακινούνται στο κέντρο της Αθήνας μολύνοντας το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον και επιτείνοντας το κυκλοφοριακό χάος. Ούτε μπορεί το κράτος να απαιτεί από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν οι κρατικοί αξιωματούχοι δίνουν το χειρότερο δυνατό παράδειγμα. Γι αυτό λοιπόν, ψαλίδι κ. Ραγκούση, ψαλίδι!


Υ.Γ: Και για να μην το ξεχάσω, μήπως θα πρέπει και οι ανώτεροι αξιωματικοί να περπατούν λίγο περισσότερο εντός των μεγάλων στρατοπέδων, αντί να μετακινούνται με υπηρεσιακά οχήματα για 200 ή 500 μέτρα απόσταση προκειμένου να μείνουν ατσαλάκωτοι;

Μάνος Ρούσσος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.