ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να βάλει και η Εκκλησία (βαθειά) το χέρι στην τσέπη

14:27 - 13 Οκτ 2009 | Πολιτική
«Φουντώνει» η συζήτηση σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ότι το θέμα της φορολόγησης της περιουσίας της εκκλησίας αποτελεί «προσφιλές θέμα για λαϊκισμό». Συγκεκριμένα ο κ. Ιερώνυμος είπε: «Eχει καταντήσει ένα προσφιλές θέμα για λαϊκισμό, προπαγάνδα και σκοπιμότητες».


Η δήλωση αυτή είναι φανερό ότι αποτελεί μια έμμεση απάντηση στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, τόνισε ότι θα καταργηθεί το ΕΤΑΚ και θα αντικατασταθεί με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ακόμη και ο μετριοπαθής Ιερώνυμος δεν επιθυμεί να δει την χείρα του κράτους να επεμβαίνει στα οικονομικά της Εκκλησίας, θεωρώντας τις δηλώσεις επ’ αυτού «λαϊκίστικες». Είναι επίσης προφανές ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, τότε η σύγκρουση είναι μάλλον αναπόφευκτη. Μένει να δούμε και σε αυτό το κρίσιμο θέμα την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να αποφασίσει να συγκρουστεί με σκοπό να επιβάλει μια αναγκαία μεταρρύθμιση. (Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τα λαϊκά συλλαλητήρια για τις ταυτότητες που είχε οργανώσει ο αείμνηστος Χριστόδουλος και οι μνήμες είναι ακόμη σχετικά νωπές).

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για τα δημόσια οικονομικά, η «εισφορά» της Εκκλησίας είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά –τολμώ να πω- απαραίτητη. Με τον τρόπο αυτό θα δείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στον σκληρά φορολογούμενο Έλληνα και ότι αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας, όπως συχνά διαμηνύει δεξιά και αριστερά ο ανώτερος και ο κατώτερος κλήρος. 

Όπως επίσης είναι βέβαιο ότι και η ίδια η εκκλησία θα πρέπει να επιβάλει έναν έλεγχο στα οικονομικά της και στην περιουσία της, η οποία συνεχίζει εν έτει 2009 να καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» 6.700 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (μητροπόλεις, μονές και ναοί). Έτσι θα μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και να μεγιστοποιήσει την προσφορά στην κοινωνία, φορολογική και άλλη.

Όπως λοιπόν η εκκλησία ζητά τη συνδρομή του πιστού κάθε Κυριακή προτείνοντας το πανέρι προς ενίσχυση των απόρων της ενορίας, είναι μάλλον καιρός να βάλει και η ίδια το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει τον μεγάλο άπορο (ή το μεγάλο ασθενή) που δεν είναι άλλος από το ίδιο το κράτος.

Μάνος Ρούσσος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.