ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητικό σαφάρι για το νοικοκύρεμα του κράτους

10:24 - 14 Οκτ 2009 | Πολιτική
Σε μια σειρά άμεσων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, την τήρηση της δημόσιας τάξης, τη διοικητική μεταρρύθμιση, την αξιοποίηση της ολυμπιακής περιουσίας και την περικοπή δαπανών προχώρησε το ΠΑΣΟΚ την πρώτες 10 ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας. Τα μέτρα της κυβέρνησης αναγνωρίστηκαν και από την ήσσονα αντιπολίτευση ως κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας μια ευρύτερη συναίνεση.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε  για δίκαιη φορολόγηση και αναδιανομή του μεγάλου πλούτου, από την οποία δεν θα εξαιρεθεί ούτε η Εκκλησία ούτε οι off shore εταιρείες.  

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως θα προχωρήσει άμεσα σε κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβαρύνει εκατομμύρια Έλληνες, και αντικατάστασή του με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία.
Επίσης αναφέρθηκε σε φορολόγηση των μεγάλων κληρονομιών και φορολόγηση των μερισμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως τα εισοδήματα από εργασία, πιο προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, δραστική καταπολέμηση της προκλητικής φοροδιαφυγής κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των off shore εταιρειών.

Στο ίδιο οικονομικό πλαίσιο εντάσσεται τέλος η νέα, ενιαία, φορολογική κλίμακα προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την οποία θα μειώνεται η επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων. Για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, τα μερίσματα θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα. Αποκλείεται η πιθανότητα επιστροφής φόρου σε μετόχους που θα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Αστυνομικές περιπολίες στα Εξάρχεια

Ξεκίνησαν ήδη από τις πρώτες ημέρες της εγκατάστασης της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας οι πεζές περιπολίες αστυνομικών στα Εξάρχεια, σε μια προσπάθεια να αστυνομευθεί η περιοχή. Ομάδες αστυνομικών, μάλιστα, εισέρχονται ακόμα και στην πλατεία των Εξαρχείων, στο λεγόμενο "άβατο".
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., οι πεζές περιπολίες αποτελούνται από 4 έως 6 αστυνομικούς που κυκλοφορούν στην περιοχή από τις 8 π.μ. έως τις 2 τα ξημερώματα.
 
Υποστηρίζονται από μοτοσικλετιστές, αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, ενώ σε ικανή απόσταση προβλέπεται η παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες θα είναι έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.
 
 Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει δώσει σαφή εντολή η παρουσία της Αστυνομίας να είναι έντονη και συνεχής σε όλες τις περιοχές, ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

Αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Από τις πρώτες ημέρες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις σε Ελληνικό και Φάληρο και εξήγγειλε, βάσει και των προεκλογικών δεσμεύσεων, τη δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού από τη Δραπετσώνα έως τη Γλυφάδα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα και να αξιοποιηθεί μια τεράστια επένδυση του ελληνικού λαού, ώστε να απελευθερώσουμε την Αττική, να ανοίξουμε το θαλάσσιο μέτωπο και να διαμορφώσουμε χώρους αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου, χώρους όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα συμμετοχής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού για όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε αυτούς τους χώρους, μαζί με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Ζοζέ Ασεμπίγιο και τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε σε δήλωσή του ότι θεωρεί τα δικαιώματα αυτά αυτονόητα, προσθέτοντας ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά, ώστε όλα αυτά να αποδοθούν στους κατοίκους και σε όλο τον ελληνικό λαό. Από την πλευρά του,ο κ. Ζ. Ασεμπίγιο είπε ότι όλες οι πόλεις του κόσμου έχουν τα ίδια προβλήματα, όμως κάθε μια πρέπει να βρει ειδικές λύσεις.

Αμέσως μετά τις επισκέψεις στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στο Γαλάτσι, από όπου ο Ισπανός αρχιτέκτονας είχε τη δυνατότητα πανοραμικής άποψης του πολεοδομικού συγκροτήματός των Αθηνών. Θετική χαρακτηρίζει το ΤΕΕ την ενασχόληση του πρωθυπουργού με μείζονα προβλήματα του ελληνικού χώρου, όπως η πυρόπληκτη Ηλεία και το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, επισημαίνοντας του ωστόσο ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.